Sve više ljudi u bolnicama
6

Zagađenje zraka u Teheranu prošle godine ubilo 4.460 osoba

Klix.ba
Teheran (Foto: AFP)
Teheran (Foto: AFP)
Zvaničnici Iranskog ministarstva za zdravstvo su izjavili da je zagađenje zraka u Teheranu, glavnom gradu ove zemlje, prošle godine odnijelo 4.460 života.

Zvaničnici su također upozorili na ogroman broj kancerogenih materija u benzinu domaće proizvodnje.

Velika zagađenost zraka je konstantan problem za osam miliona stanovnika Teherana. Grad je u subotu, po drugi put u posljednjih 30 dana, zbog zagađenja bio zatvoren.

"Posljednjih dana broj pacijenata koji su posjetili bolnice u Teheranu, a koji su patili od srčanih problema, se povećao za 30 posto", rekao je Hassan Aqajani, savjetnik ministra za zdravstvo.

Zagađenost zraka u Teheranu se pripisuje velikom broju automobila u gradu. Sam grad je zarobljen između dvije planine koje zarobljavaju gasove i isparavanja u kotlini. Zagađenje pospješuje i korištenje benzina domaće proizvodnje, koji je slabijeg kvaliteta i koji samim tim i zagađuje više. Zvaničnici su upozorili da je nivo kancerogenih materija u iranskom benzinu mnogo veći nego što međunarodni standardi dozvoljavaju.

Kako je rekao Youssef Rashidi, direktor servisa za nadgledanje kvaliteta zraka u Teheranu, broj kancerogenih materija u iranskom benzinu je dva do tri puta veći od međunarodnih standarda, a količina sumpora je također tri puta veća.