Poljska
0

Zadovoljstvo zbog beatifikacije Ivana Pavla II

FENA
Stanovnici Poljske nisu skrivali zadovoljstvo viješću o beatifikaciji pape Ivana Pavla II.

"Beatifikacija potvrđuje da je Papa uložio velike napore kako bi se pronašao dijalog među religijama. Ti napori su našli na veliku podršku unutar Katoličke crkve", izjavio je biograf i lični prijatelj pokojnog Pape Adam Boniecki. On se osvrnuo i na one koji se protive beatifikaciji.

"Ljudi se pitaju kakav je to svetac koji ljubi Kur'an, koji se moli zajedno s poganima, hereticima, koji ide u sinagogu moliti se sa Židovima. Upravo je beatifikacija pokazatelj kako je Crkva Papin put prepoznala kao put Crkve", rekao je Boniecki.

Na prozoru kurije u Krakowu, s kojeg je papa Ivan Pavao II pozdravio vjernike tokom svoje posjete Poljskoj, i dalje stoji njegova slika. Prolaznici se mole ispod tog prozora, a u petak su se skupljali u većem broju.

"Vrlo sam sretna odlukom o beatifikaciji pape Ivana Pavla II iako nisam vjernica. Ovo je važna vijest za Poljsku jer je on ujedinio sve Poljake - i vjernike i nevjernike poput mene", komentirala je Karolina Krsyzanowska, stanovnica Krakowa, prenose agencije.