Svijet
0

Zadnji dani Sadama Huseina

FENA
Čuvari zatvora u Bagdadu Sadama Huseina zvali su Vic i čak su mu dopustili da u blizini ćelije uzgaja mali vrt. Priliku da uđe u prostorije u kojima je zloglasni diktator proveo posljednje dane prvi su imali novinari CNN-a.

"Kad je ustao, nije ni znao da mu je to posljednji dan u životu. Bila je zima i jako hladno. Okupao se na skroman način i odjenuo tamno odijelo koje je stalno nosio na suđenju. Pozdravio se sa čuvarima te ušao u vozilo koje ga je odvezlo na smaknuće", ispričao je novinarima američki general Doug Stone.

Sadam je čuvarima na odlasku rekao da njegove stvari predaju odvjetniku i kažu njegovoj kćeri "da će se s Bogom naći čiste savjesti". Poput vojnika koji se žrtvuje za Irak i narod Iraka.

Ćelija u kojoj je Sadam provodio svoje zadnje trenutke je jako malena i bez prozora. Osim kreveta, jedini namještaj jest umivaonik i WC školjka u kutu. Čuvari su objasnili odakle mu nadimak Vic.

Naime, kad je Sadam tek došao u zatvor nisu ga htjeli zvati Predsjednik niti po njegovom zatvorskom broju. Onda ih je Sadam pitao zašto kraj njegovog imena u ćeliji stoje inicijali V.I.C.

Kad je čuo da to znači jako važan kriminalac, odnosno Very Important Criminal, kazao im je da ga od tada zovu Vic.

U svom vrtu Sadam je vrijeme najčešće provodio pušeći cigare i pišući svoj dnevnik.