Svijet
0

Zacarias Moussaoui osuđen na doživotni zatvor

Sarajevo-x.com / Index.hr
Pripadnik terorističke skupine Al Qaeda Zacarias Moussaoui osuđen je na doživotnu kaznu zbog uloge koju je imao u napadu na SAD 11. septembra 2001. godine.

37-godišnji Francuz marokanskog porijekla jedina je osoba optužena u Sjedinjenim Američkim Državama u vezi s terorističkim napadima na Washington i New York u kojima je poginulo gotovo 3000 ljudi.

Porota koju su činili devet muškaraca i tri žene morala je odlučiti hoće li terorista osuditi na smrtnu ili doživotnu kaznu. Iako će sudac službeno presudu priopćiti u četvrtak, porotnici su u srijedu popodne objavili koju su presudu donijeli.

Tokom posljednje faze suđenja, u kojoj se samo trebalo odlučiti o kazni, porotnici su preslušavali snimke razgovora putnika iz aviona, te poziva u pomoć iz Wordl Trade Centra. Tijekom suđenja prvi su se put javno emitirale snimke razgovora otmičara iz pilotske kabine.

Za vrijeme suđenja Moussaoui je dvaput svjedočio i niti jednom se nije pokajao za svoja djela, već je govorio kako je "željan ubijati Amerikance bilo kad i bilo gdje", javlja CNN. Kazao je kako žali jedino zbog toga što u napadu nije poginulo još više ljudi.

"Da smo bar nastavili s napadima i 12, 13, 14, 15, 16 rujna. Mi možemo napadati sve više i više. Kao što se kaže - bez boli, nema dobitka".

Njegov je advokat od porote tražio da ga ne osude na smrt jer bi tada od njega napravili Al Qaedinog mučenika.