Slovačka
0

Zabrinutost zbog uspjeha mađarske desnice

FENA
Slovački premijer Robert Fico izrazio je u ponedjeljak zabrinutost zbog uspjeha mađarske ekstremne desnice Jobbik koja je dobila 15 posto glasova i tri poslanika u evropskom parlamentu.

"To je loše. Ta stranka otvoreno govori o autonomiji i brani najekstremnija mišljenja što će izazvati veliku nestabilnost u regiji", izjavio je on na konferenciji za štampu u Bratislavi.

"Mađarski birači su napravili svoj izbor; ne možemo se miješati, ali treba da budemo spremni za ono što će proizvesti takav izbor i onda reagirati na odgovorajući način", kazao je lider ljevičarske stranke SMER.

"Bit će još gore, ako stranka Jobbik uspije na općim izborima 2010. godin", ocijenio je on.

Jobbik se bori za obnavljanje "Velike Mađarske" uništene poslije Prvog svjetskog rata i rušenja austroaugarskog habzburškog carstva.

Slovačka, nezavisna od 1993. godine, u kojoj živi velika mađarska manjina od oko 500.000 stanovnika, što čini 10 posto njenog stanovništva, stoljećima je bila privržena mađarskom carstvu, sve do Sporazuma iz Trianona potpisanog po završetku Prvog svjetskog rata.

Historijske napetosti između dviju susjednih zemalja porasle su posljednjih mjeseci zbog nacionalističke retorike u obje zemlje. Klima je napeta otkako slovačka nacionalistička stranka SNS sudjeluje u koaliciji koju je u junu 2006. godine formirao Robert Fico.

Poznata po svojim ksenofobičnim, antimađarskim i antiromskim govorima, stranka SNS je u nedjelju dobila svoje prvo mjesto u evropskom parlamentu sa 5,55 posto glasova.

U ponedjeljak, Fico nije komentirao rezultat svog koalicionog partnera.