Francuska
0

Zabrinutost zbog napetosti između Rusije i Gruzije

FENA
Francuska je "zabrinuta" zbog toga što je posljednjih dana porasla napetost oko separatističkih gruzijskih teritorija koje Rusija brani otkako je u augustu 2008. godine izvela oružanu intervenciju, saopćilo je u ponedjeljak francusko ministarstvo vanjskih poslova.
  • Zabrinuti smo zbog porasta nasilja u Gruziji posljednjih dana i pozivamo sve strane da se uzdrže od svake intervencije koja bi mogla da izazove novi ciklus nasilja, izjavio je glasnogovornik ministarstva Romain Nadal, javio je AFP.

Tbilissi je u nedjelju optužio ruske vojnike koji su de facto okupirali Južnu Osetiju i Abhazij i čiju je nezavisnost Moskva jednostrano priznala, da napreduju na gruzijskom teritoriju kako bi premjestili "granicu" Južne Osetije.

Rusija je u subotu zaprijetila da će ponovo upotrijebiti silu protiv Gruzije koju optužuje za "provokacije" u Južnoj Osetiji.

  • Podsjećamo kako je neophodno da sve strane poštuju sporazume od 12. augusta i 8. septembra 2008. potpisane u Moskvi i Tbilissiju pod okriljem Evropske unije kojom je tada predsjedavla Francuska i kojim je zaključeno primirje uz kontrolu međunarodnih posmatrača, kazao je glasnogovornik.

Evropska unija je poslala misiju evropskih posmatrača od 300 ljudi na godinu dana, uprkos nepristajanja Moskve koja nije dozvolila da misija dođe na teritorije pod njenom kontrolom.

Ova misija je sada jedina na terenu otkako je Moskva odbila da obnovi mandat misiji OSCE-a i UN-a.