Svijet
0

Zabrinutost u svijetu zbog odgovora Izraela na napade

FENA
Francuska, Iran, Turska i Vatikan izrazili su u petak zabrinutost zbog jačine izraelskog odgovora na napade Hezbollaha, a Ujedinjeni narodi i Međunarodni komitet Crvenog križa (MKCK) zatražili su poštovanje međunarodnih humanitarnih zakona.

U tradicionalnom TV obraćanju naciji povodom državnog praznika 14. jula, pada Bastilje, francuski predsjednik Jacques Chirac ocijenio je da je odgovor Izraela na napade libanske ekstremističke organizacije Hezbollah "potpuno nesrazmjeran", što, kako je rekao, smatra i većina Evropljana.

Francuski predsjednik je dodao da bi se neko čak mogao zapitati "da li je možda riječ o nekoj vrsti želje da se uništi Liban", prenijele su agencije.

Vatikan je osudio napade Hezbollaha, koje je nazvao terorističkim, ali i odgovor izraelske vojske na te napade i istaknuo da svaka zemlja ima "pravo da se brani, ali i obavezu da poštuje odredbe međunarodnih zakona koje štite sigurnost civila".

Državni tajnik Vatikana kardinal Angelo Sodano izjavio je da su izraelska bombardiranja Libana "napad na slobodnu i suverenu zemlju".

Iranski predsjednik Mahmud Ahmadinejad zatražio je od UN-a i Vijeća sigurnosti da "ne učestvuju u zločinu Izraela" u Libanu i pozvao Zapad da "više ne podržava Izrael kako bi izbjegao bijes muslimanskih naroda".

Šef iranske diplomatije Manuchehr Mottaki, koji je pozvao UN i međunarodnu zajednicu da interveniraju, odbacio je optužbe Izraela da iranska vlada podržava Hezbollah i da su oteti izraelski vojnici možda prebačeni u Iran.

Visoka povjerenica UN-a za ljudska prava Louise Arbour izjavila je da je Izrael s pravom zabrinut za svoju sigurnost, ali da mora poštovati međunarodne humanitarne zakone i uzdržavati se od napada na civile i civilne objekte.

Izrael naročito mora u svojim vojnim akcijama poštovati načelo srazmjernosti da bi se izbjegle civilne žrtve, a isto važi naravno i za Hezbollah, navedeno je u saopćenju povjerenice Arbour.

MKCK je pozvao Hezbollah da humano postupa s otetim izraelskim vojnicima i Crvenom križu omogući pristup zarobljenicima.

Turski ministar vanjskih poslova Abdulah Gull pozvao je obje strane u sukobu da se dogovore o prekidu vatre, dok je oko 6.000 demonstranata izašlo je na ulice Istanbula i Ankare da osudi napade Izraela.