Svijet
0

Zabrinutost Rusije zbog saradnje Japana i SAD

FENA
Rusija je zabrinuta zbog saradnje Japana i SAD u oblasti izgradnje sistema protivraketne odbrane, izjavio je danas ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je agenciji Kjodo povodom posjete Japanu krajem oktobra rekao da se Rusija protivi stvaranju protivraketnih sistema koji su usmjereni na sticanje vojne premoći, prenijeli su ruski mediji.

Ruski ministar je upozorio da bi nedavno proširenje vojne saradnje Japana, SAD i Australije moglo da izazove efekat "suprotan očekivanjima", ako rezultat tog procesa bude stvaranje "zatvorenog vojno-političkog bloka", prenijela je agencija Itar-Taš.

Agencija podsjeća da Japan trenutno gradi sopstveni sistem protivraketne odbrane i da je već u oblasti Tokija instalirao dva sistema "patriot" najmodernijeg tipa, a da se za kraj ove godine kod Havaja, uz podršku vojske SAD, planira prvo testiranje moderniziranog broda sa sistemom praćenja i navođenja "Idžis", čiji će zadatak biti da obori balističku raketu.

Poslije formiranja japanskog protivraketnog štita, on bi trebalo da se integrira u američki sistem protivraketne odbrane, piše Itar-Taš.

Ističući da je Lavrov izrazio bojazan da bi japansko-američki sistem mogao biti usmjeren protiv Rusije i Kine, američka agencija Asošijeted pres navodi da Tokio i Vašington zajednički razvijaju moderan protivraketni sistem i da su započeli saradnju nakon što je Sjeverna Koreja izvršila nuklearni test prošle godine.

Dvije zemlje održale su regionalne vježbe u julu i namjeravaju da održe nove u novembru, navodi AP, podsjećajući da je po bilateralnom sporazumu kod Japana raspoređeno približno 50.000 američkih vojnika.