Balkan ugrožen
60

Zabrinjavajući zaključak Pariza: Rusija se nalazi na nepovratnom putu sukoba sa Zapadom

S. M.
Emmanuel Macron i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Emmanuel Macron i Vladimir Putin (Foto: EPA-EFE)
Ruska invazija na Ukrajinu stavila je Moskvu na "nepovratni" put ka sukobu sa "kolektivnim Zapadom", upozorila je Francuska u dokumentu (Strateški pregled) koji je prije dva dana objavio francuski generalni sekretarijat na nacionalnu odbranu i sigurnost (SGDSN).

"Puknuće izazvano ratom i nepovratnost ruskih strateški izbora čine nepohodnim predvidjeti sukob s Moskvom", stoji u izvještaju SGDSN-a.

Neprekidni sukob će se odvijati "tokom dugog vremenskog perioda, u više regiona i prostora", predviđa se.

Motiv Rusije je bila ogoljena "imperijalistička" težnja za "moći zamišljenom kao opozicija onome što Rusija označava kao 'kolektivni Zapad'", navodi se.

Autori dodaju da je Rusija već godinama pokušavala da destabilizuje Evropu nevojnim sredstvima, kao što su "diplomatsko-politička subverzija" i "informacioni rat".

Naglašavaju da je ovakva strategija Moskve sada u kombinaciji sa željom da se uključi u direktnu vojnu konfrontaciju, materijalizovanu kroz agresiju pokrenutu protiv Ukrajine.

"Mediteran, Crno more, Baltičko područje, Balkan, Sjeverni Atlantik, ali i Afrika i Bliski istok nude izglede za produženu konfrontaciju zajedno s rizicima od potencijalno eskalacije incidenata", također se navodi.

Francuska obično objavljuje Strateški pregled svakih nekoliko godina, a potpisao ga je francuski predsjednik Emmanuel Macron, koji je u govoru istog dana također upozorio na pojačane tenzije s Rusijom.

Francuski predsjednik jedini je lider NATO-a koji redovno razgovara telefonom s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom u potrazi za mirovnim sporazumom.

Macronov pristup Putinu je u suprotnosti sa zaključcima SGDSN-a, francuske institucije koja se bavi državnom bezbjednošću, sa oko 1.000 zaposlenih u sjedištu u historijskom Hôtel des Invalides u Parizu, uprkos njegovom potpisu na preambuli.

Bilo kakav mirovni sporazum sa Kremljom bio bi samo privremeni prekid vatre, prije dalje eskalacije, zaključak je autora dokumenta.

Oni upozoravaju da u slučaju da se Putin izvuče sa nuklearnom ucjenom u Ukrajini, vjerovatno bi to ponovio u drugim zemljama.

"Uspješan manevar prisile podržan nuklearnim oružjem postavio bi opasan presedan", navodi se.

SGDSN je priznao da su se "Sjedinjene Američke Države ponovo pojavile kao glavni pružatelj evropske sigurnosti, kroz razmjere uvjeravanja i vojne podrške Ukrajini".