Neprihvatljiva aktivnost
23

Zabrinjavajući stav Rusije o sudaru njihovog vojnog aviona sa američkim dronom: Ovo je provokacija

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija vidi incident koji uključuje jedan od njnih borbenih aviona Su-27 i bespilotnu letjelicu američke vojske iznad Crnog mora kao provokaciju, rekao je ruski ambasador u Sjedinjenim Državama Anatolij Antonov.
"Američka bespilotna letjelica se namjerno i provokativno kretala prema ruskom teritoriju s isključenim transponderima", rekao je Antonov u primjedbama objavljenim na web stranici ruske ambasade.
Anatolij Antonov (Foto: EPA-EFE)
Anatolij Antonov (Foto: EPA-EFE)

"Ovaj incident smatramo provokacijom", rekao je Antonov ruskim agencijama u utorak nakon što ga je pozvao američki State Department.

Američka vojna bespilotna letjelica MQ-9 srušila se u utorak u Crno more nakon što je ruski mlažnjak Su-27 udario u njen propeler, saopćio je Pentagon, što je prvi takav incident od ruske invazije na Ukrajinu prije više od godinu dana.

Rusija je demantovala da je uspostavljen bilo kakav kontakt i kaže da se dron srušio nakon "oštrog manevrisanja".

"Neprihvatljiva aktivnost američke vojske u neposrednoj blizini naših granica je razlog za zabrinutost", rekao je Antonov. "Oni prikupljaju obavještajne podatke koje kijevski režim kasnije koristi za napad na naše oružane snage i teritorij."

Antonov je rekao da je njegov sastanak u State Departmentu bio "konstruktivan" i da nije pokrenuto pitanje mogućih "posljedica" za Rusiju zbog incidenta, izvijestila je novinska agencija RIA.

"Vjerujemo da je važno da linije komunikacije ostanu otvorene", citiralo je veleposlanstvo Antonova. Rusija ne teži sukobu i zalaže se za pragmatičnu suradnju u interesu naroda naših zemalja.