Svijet
10

Zabrinjavajući rezultati: Čak 67 posto Evropljana smatra da žene ne mogu biti naučnice

Klix.ba
Foto. EPA
Foto. EPA
Najnovije istraživanje Fondacije L'Oreal o pitanju percepcije javnosti o ženama naučnicama, pokazalo je šokantne rezultate.

Ako od djeteta tražite da vam nacrta naučnika, u većini slučajeva to će biti muškarac u bijelom mantilu i epruvetom u ruci. Na osnovu novih istraživanja o evidentnom stereotipu o ženama naučnicama, pokazalo se da su i danas rezultati zabrinjavajući. Fondacija L'Oreal je vršila istraživanje širom Evrope na uzorku od oko 5.000 ispitanika, koji su iskazivali stavove o ženama naučnicama.

Na temelju odgovora došlo se do podatka da otprilike 67 posto Evropljana smatra da žene nemaju potrebne vještine da bi bile uspješne naučnice. Da stvar bude gora, podaci za Kinu su čak i zabrinjavajući jer 93 posto stanovništva smatra da žene nisu stvorene da budu naučnice, prenosi The Guardian.

Na pitanje za koja polja djelatnosti žene imaju sposobnost da budu uspješne, 89 posto ispitanika rekli su "sve samo ne nauka". A na pitanje šta sputava žene da budu uspješne, i muškarci i žene su rekli da su to kulturni faktori. Međutim, 45 posto žena vjeruje da su muškarci ti koji su krivi za sputavanje žena u njihovoj profesionalnoj karijeri, dok 44 posto žena smatra da je razlog nedostatak kvalitetne podrške menadžmenta.

Procjenjuje se da oko 28 posto najviših akademskih naučnih titula u Evropskoj uniji imaju žene. Ipak, iz Fondacije L'Oreal smatraju da je realnost negdje oko 11 posto. Mnogi smatraju da će proći još mnogo vremena dok se ne izmijeni percepcija o jednakosti spolova na svim poljima ljudskog djelovanja.