Izdvojeno 30 miliona eura
48

Zabrinjavajuće upozorenje iz EU: Ogroman rizik od terorističkih napada tokom Božića

I. M.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Visoka zvaničnica EU je poručila da postoji ogromna opasnost od terorističkih napada u Evropskoj uniji tokom predstojećih prazničnih dana.

Dužnosnica Evropske komisije za unutrašnje poslove Ylva Johansson rekla je da polarizacija u društvu uzrokovana ratom između Izraela i Hamasa povećava rizik od nasilja. Njene izjave uslijedile su nekoliko dana nakon što je turist ubijen u napadu nožem u Parizu.

"EU je stavila na raspolaganje dodatnih 30 miliona eura za dodatnu sigurnost", rekla je Johansson.

Nije precizirala da li je bilo nekih konkretnih informacija koje su dovele do upozorenja.

"Vidjeli smo to nedavno u Parizu, nažalost vidjeli smo i ranije", dodala je uoči sastanka ministara unutrašnjih poslova EU.

Slično upozorenje stiglo je i od njemačke ministrice unutrašnjih poslova Nancy Faeser koja je novinarima rekla da EU mora pomno pratiti prijetnje i propagandu, jer postoji veliki rizik od dalje emocionalizacije i radikalizacije nasilnih islamističkih počinitelja.

Mnoge evropske zemlje bilježe porast zločina iz mržnje otkako su Hamasovi naoružani napadači napali izraelske zajednice, ubivši oko 1.200 ljudi. U izraelskoj invaziji Gaze od tada je poginulo više od 15.000 ljudi, prema Hamasovom ministarstvu zdravlja.

Ministri EU sastali su se nakon smrtonosnog napada u blizini Eiffelovog tornja u subotu u kojem je 23-godišnji njemački turista po imenu Collin B izboden na smrt, a njegova djevojka i britanski turista su ranjeni. Mladi njemački par prije napada posjetio je Disneyland u Parizu, Luvr i Eiffelov toranj.

Policija je saopćila da se 26-godišnji francuski osumnjičeni, identifikovan kao Armand R, koji dolazi iz nereligiozne iranske porodice, a koji se navodno zakleo na odanost grupi Islamska država.

Muškarac, koji je uhapšen na mjestu događaja, ranije je bio u zatvoru zbog planiranja terorističke zavjere u poslovnoj četvrti La Défense izvan Pariza.