Studija
0

Zabrinjavajuće tendencije među njemačkim muslimanima

FENA
Gotovo polovina od oko 3,5 milijuna muslimana koji žive u Njemačkoj smatra se fundamentalistima, a 14 posto je za obranu svoje vjere spremno na upotrebu nasilja, proizlazi iz studije njemačkog Ministarstva unutarnjih poslova objavljene u petak.

"Studija pokazuje da među muslimanima u Njemačkoj postoji potencijal za radikalizaciju", rekao je njemački ministar unutarnjih poslova Wolfgang Schaeuble nakon objavljivanja studije što ju je po nalogu ministarstva unutarnjih poslova izradila grupa hamburških sociologa.

Schaeuble kao jednu od osnovnih unutarnjopolitičkih zadaća Njemačke vidi "preuzimanje i integriranje" muslimana u njemačko društvo. U tomu bi posebnu ulogu trebala odigrati i islamska konferencija koja je na Schaeubleovu inicijativu pokrenuta prošle godine.

Prema studiji "Muslimani u Njemačkoj", 40 posto ispitanih pripadnika islamske vjere je okarakterizirano "fundamentalno orijentiranima".

Njih šest posto je spremno "u svakom trenutku" posegnuti za nasiljem u ime islama a preko 40 posto ispitanih smatra da je zadaća svakog muslimana "nevjernike" preobratiti na islam.

Ispitanih 43 posto muslimana vjeruje da će onaj koji život izgubi za dobrobit islama završiti u raju. No istodobno 86 posto smatra da se islam ne bi smio širiti nasiljem. Preko 50 posto pripadnika islamske vjere u Njemačkoj osjeća se "izoliranima" a 14 posto se smatra i diskriminiranima.

Pripadnici islamske vjeroispovijesti su također slabije obrazovani, kako u usporedbi s domaćim stanovništvom, tako i s useljenicima ostalih vjera.

Tako 35 posto muslimana u Njemačkoj spada među građane s nižim obrazovanjem a samo 14 posto ih stekne visoku ili višu školsku spremu. No kako pokazuje studija, i među studentima islamske vjeroispovijesti zabilježen je visok stupanj neintegriranosti.

Tako je osam posto ispitanih muslimanskih studenata "skeptično" naspram demokracije zapadnjačkog tipa a njih šest posto se zauzima za uvođenje šerijatskog prava.

Od oko 3,5 milijuna pripadnika islamske vjere koliko ih živi u Njemačkoj 78 posto dolazi iz Turske. Iz Evrope, ne računajući njemačke konvertite kojih je oko jedan posto, dolazi 3,3 posto muslimana.