"Imamo svoje principe"
121

Zabrinjavajuće izjave Putina: Spremni smo na nuklearni rat, oružje postoji da bismo ga koristili

M. G.
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Rusija je i dalje u stanju borbene gotovosti i potpuno je spremna za nuklearni rat, ali u ovom trenutku "sve ne žuri ka tome", rekao je predsjednik Vladimir Putin u izjavi objavljenoj u srijedu.

U intervjuu državnim medijima, Putin, koji je pokrenuo invaziju na Ukrajinu u punom obimu i koji je skoro siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima od 15. do 17. marta, rekao je da bi Rusija bila spremna da upotrebi nuklearno oružje ako njen suverenitet bude ugrožen.

"Sa vojno-tehničke tačke gledišta, mi smo, naravno, spremni", rekao je Putin televiziji Rossiya-1 i novinskoj agenciji RIA, odgovarajući na pitanje da li je zemlja zaista spremna za nuklearni rat.

Rekao je da Sjedinjene Države shvaćaju da bi Rusija, ako rasporede američke trupe na ruskoj teritoriji - ili u Ukrajinu - taj potez tretirala kao intervenciju.

"U Sjedinjenim Državama ima dovoljno stručnjaka u oblasti rusko-američkih odnosa iu oblasti strateškog obuzdavanja", rekao je Putin.

“Stoga, ne mislim da ovdje sve žuri nuklearna konfrontacija, ali mi smo spremni za ovo”, dodao je Putin, prenosi Reuters.

Ponovio je da je upotreba nuklearnog oružja navedena u nuklearnoj doktrini Kremlja, čija politika utvrđuje okolnosti u kojima bi Rusija mogla koristiti svoje oružje.

"Oružje postoji da bismo ga koristili", rekao je Putin. "Imamo svoje principe."

Ako bi Sjedinjene Države izvršile nuklearne probe, Rusija bi mogla učiniti isto, dodao je u širokom intervjuu.

"Nije neophodno... još treba da razmislimo o tome, ali ne isključujem da možemo i mi da uradimo isto."

Međutim, Putin je rekao da se Rusija nikada nije suočila s potrebom da koristi nuklearno oružje u Ukrajini, gdje sukob bjesni od februara 2022. godine.

"Zašto trebamo koristiti oružje za masovno uništenje? Nikada nije postojala takva potreba", naglasio je on.