Evropski sud
0

Zabranjeno izručenje Abu Hamze SAD-u

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Evropski sud za ljudska prava zabranio je britanskoj vladi da izruči Sjedinjenim Američkim Državama bivšeg radikalnog imama Abu Hamzu al-Masrija dok se ne razmotri žalba koju je on uložio evropskom sudu.

U saopćenju objavljenom u utorak u Strasbourgu, Evropski sud navodi da je udovoljio zahtjevu za hitnim mjerama koji je podnio Abu Hamza, optužen za povezanost s al-Qaidom i da je zatražio od britanske vlade da ga ne izručuje SAD-u, "dok Sud ne ispita cijelu stvar prema zakonu".

U žalbi koju je 1. augusta uložio Evropskom sudu, bivši imam se žalio da će trpjeti nehumano i degradirajuće postupanje, ako bude izručen, "jer je dobio kaznu doživotnog zatvora bez mogućnosti uvjetnog oslobađanja", navodi se u saopćenju.

Abu Hamza je, osim toga, naveo kako se plaši da će biti u zatvoru pod visokim sigurnosnim mjerama, uprkos zdravstvenim problemima, što je također kršenje Evropske konvencije koja zabranjuje mučenje i nehumano postupanje.

SAD je zatražio njegovo izručenje kako bi mu se sudilo za otmicu talaca u Jemenu od 1998. do 1999., za zavjeru s ciljem formiranja kampa za obuku terorista u Oregonu, od oktobra 1999. do aprila 2000. i podršku terorističkim akcijama u Afganistanu od 1999. do 2001.

Abu Hamza je u srijedu izgubio u Velikoj Britaniji posljednju priliku da bude usvojena njegova žalba na izručenje SAD-u.

Bivši britanski imam egipatskog porijekla, star 51 godinu, trenutno služi sedmogodišnju kaznu u jednom londonskom zatvoru zbog potsticanja na ubistvo i na rasnu mržnju, javio je AFP.