Svijet
0

Zabrana slanja SMS poruka uoči izbora u Kambodži

FENA
U Kambodži će, na temelju odluke vlade, tokom vikenda biti onemogućeno slanje poruka putem mobilnih telefona da bi se spriječio uticaj na birače koji će u nedjelju glasati za organe lokalne vlasti.

Tri najveće kompanije za mobilnu telefoniju već su saopćile kako prihvataju da u subotu i nedjelju, radi osiguranja "perioda neometanja" birača, koji traži vlada, blokiraju slanje SMS poruka, izjavio je u petak ministar za telekomunikacije So Hun.

Kampanja za izbore, na kojima će biti izabrani organi vlasti u 1.621 lokalnoj zajednici, završava se u petak, prenosi Associated Press i dodaje da će slanje SMS poruka biti ponovo omogućeno u nedjelju uvečer nakon zatvaranja biračkih mjesta.

Vlasti su ovu neobičnu odluku obrazložile željom da se birači poštede uznemiravanja i pritisaka pred samo glasanje, odnosno da se političke stranke onemoguće u vođenju kampanje i nakon njenog isteka.

Kambodžanska narodna partija premijera Hun Sena, koja vlada zemljom već tri decenije, uvjerljivo je pobijedila na izborima prije pet godina, a njen trijumf se očekuje i sada.