Svijet
0

Zabrana pušenja na javnim mjestima u Engleskoj od 1. jula 2007.

FENA
Zabrana pušenja u kinima, trgovačkim centrima i drugim javnim mjestima u Engleskoj stupit će na snagu 1. jula iduće godine, saopćila je vlada u petak.

Premijer Tony Blair izjavio je kako zabrana ima za cilj pomoći britanskim pušačima da odustanu od te navike u okviru širih napora na poboljšanju javnog zdravstva.

Vladine statistike prikupljene u 2004. godini pokazuju da otprilike jedan od četiri Brirtanca redovno puši, javio je AP.

Ovom se mjerom širi engleski zakon protiv pušenja na javna mjesta poput kina, ureda i tvornica.

Slična zabrana stupit će na snagu u Velsu 2. aprila.

Vlasnici pabova i grupe što se zalažu za slobodu pušenje izrazili su zbrinutost zbog zakona strahujući od negativnih posljedica po njihove poslove i od kršenja građanskih prava.

"Hiljade ljudskih života bit će spašeno a zdravlje još hiljada bit će zaštićeno zabranom. Zakonodavstvo protiv pušenja zaštitit će sve od pasivnog pušenja, te pružiti povoljniji okoliš za pušače koji žele prestati pušiti", izjavila je ministricca zdravstva Patricia Hewitt.

U martu je Škotska postala prva zemlja u Ujedinjenom Kraljevstvu koja je zabranila pušenje na javnim mjestima, dok kazne za firme koje zanemaruju zabranu pušenja iznose i do 350 dolara. Pojedinac može biti kažnjen globom do 87 dolara.

Neka radna mjesta kao što su starački domovi, ustanove za smještaj nezbrinutih osoba, postrojenja na moru i podmornice izuzeti su od zabrane.

Pušenje je također dopušteno u policijskim pritvorskim sobama za intervjue i spavaćim hotelskim sobama, ali kina, uredi i tvornice će biti pokriveni zabranom.

Ista pravila će se primjenjivati u Engleskoj i Velsu.

Nekoliko američkih država i gradova, Škotska, Irska, Finska, Italija, Novi Zeland, Norveška, Južna Afrika, Španija i Švedska zabranili su pušenje u pabovima, kafeima, uredima i na drugim javnim mjestima tokom posljednjih godina.