Svijet
0

Zabrana govora – novi potez predsjednika Venecuele

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Iako državnici i neki turisti iz određenih zemalja mogu ući u Venecuelu bez boravišne vize, kada dođu na tlo predsjednika Huge Chaveza ne smiju javno kritikovati njegovu vladu inače će odmah biti deportovani. Ovo upozorenje Chavez je uputio u nedjelju, a prenosi AP.

Predsjednik Hugo Chavez je svojim policijskim zvaničnicima naredio da pomno prate svaki javni pa čak i privatni istup svih posjetioca njihove zemlje. "Nijedan stranac, nije bitno ko je i šta je on, ne može doći u našu državu i napadati nas. Koliko dugo ćemo još dozvoljavati ljudima, iz bilo koje zemlje na svijetu, da dođe u našu kuću, da tvrde da ovdje vlada diktatura, da je predsjednik tiranin i da niko ništa po tom pitanju ne poduzima?“, naglasio je predsjednik Venecuele Hugo Chavez.

Venecuelanski predsjednik ima značajnih problema i neslaganja sa Bushovom administracijom i nije čovjek koji će odustati od svojih stavova. Već je ranije imao javnih konfrontacija i verbalno je napadao sve strane državnike koji su se usudili kritikovati njegovu politiku. Cahvez ne dozvoljava negativne konotacije u vezi sa njim i sa onim što on predstavlja.

Međutim, analitičari smatraju da je njegova najnovija izjava o deportaciji stranih državljana koji govore loše o njemu i njegovoj politici pomalo ironična uzimajući u obzir da je sam Chavez prošle godine predsjednika Georgea Busha nazvao vragom. To nije jedina kritika upućena nekom političaru, a za koju se Chavez ne ustručava javno je izgovoriti.

Politički analitičari naglašavaju da je Chavezova vlada iz dana u dan sve manje tolerantna. U maju ove godine, Chavez je nasilno prekinuo rad radio-televizijske stanice "Radio Caracas Television“ koja se usudila kritikovati "velikog" predsjednika Chaveza. Odmah nakon ovog poteza, Chavez je pokrenuo istragu protiv "Globovision“-a, posljednjeg medija koji je analizirao i osuđivao poteze vlade.

Koliko god bio težak, ograničavajući i nedefinisan režim koji Chavez provodi u Venecueli, predsjednik želi da ga svi podržavaju. Tako je u nedjelju izjavio da 90% Venecuelanaca treba da podržava njegovu vladu i odluke iako skoro 40% njih nije glasalo za njega na predsjedničkim izborima održanim u decembru.