{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabrana gay brakova proglašena neustavnom

F
5.8.2010. u 09:48
0
1
Zabrana gay brakova proglašena neustavnom
0
Zabrana gay brakova proglašena neustavnom
Foto: AP
Savezni sud u San Franciscu proglasio je neustavnom zabranu homoseksualnih brakova u Kaliforniji, donesenu nakon referenduma 2008., a cijeli bi slučaj mogao u konačnici doći i do Vrhovnog suda.
Sudac Vaughn Walker rekao je u presudi na 136 stranica da su protivnici zabrane "velikom količinom dokaza" pokazali da ona krši prava na ravnopravnu zaštitu zagarantovana američkim ustavom.

Zabrana koju su izglasali građani Kalifornije, a poznata kao Prijedlog 8, odnosno ustavni amandman kojim se zabranjuju istospolni brakovi, ipak treba ostati na snazi, barem privremeno dok se slučaj ne preda višem sudu, pa tako homoseksualci bez obzira na presudu neće do daljnjega moći stupiti u brak.

Guverner Kalifornije Arnold Schwarzenegger, koji lično podupire homoseksualne brakove, rekao je da odluka "potvrđuje punu zaštitu za koju vjerujem da svako zaslužuje".

Presuda je velika prekretnica u javnoj debati koja je podijelila Amerikance. Pristaše prava homoseksualaca vide tu pravnu bitku kao borbu za jednaka prava svih, dok protivnici smatraju istospolne brakove prijetnjom "tradicionalnoj porodici".

Trenutno, istospolni brakovi u SAD-u mogu se sklopiti u državama Connecticut, Iowa, Massachusetts, New Hampshire, Vermont i Distriktu Columbija, posebnoj upravnoj jedinici koju čini glavni grad SAD-a.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: