Svijet
0

Zabrana demonstracija uoči samita G8

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Njemački dnevni listovi danas komentiraju mjere sigurnosti i zabranu demonstracija uoči samita G8 u njemačkom Heilgendamu.

List «Berliner Morgenpost» piše: «Obaveza snaga sigurnosti jedne pravne države je da krenu u akciju kada vide da je zloupotrijebljeno pravo na mirne proteste. Pred samit G8 vlasti su to zaista obilato i iskoristile. Primjedba da su na taj način kriminalizirani svi demonstranti je ravna ciljanom i zlonamjernom podmetanju. Ko još misli da nije moguće da se militantne grupe umiješaju među demonstrante i upotrijebe nasilje, neka se udube malo u policijske izvještaje.»

"Mannheimer Morgen» dodaje da se jaka demokratija ne mora ograđivati bodljikavom žicom, ali mora se sačuvati od onih koji se ne pridržavaju pravila. Država mora procijeniti šta je za nju dobro. "Ko na kraju želi da rizikuje da militantni protivnici samita, iza paravana mirnih demonstracija, izvrše napad u Heiligendammu? Ali tako se državi odmah može postaviti omča za vješanje: ukoliko ona napravi branu protiv nasilnika koji zloupotrebljavaju demokratski sistem, time je zadala smrtonosan udarac pravnom poretku».

List «Neue Presse» iz Hanovera zastupa drugačije mišljenje: «Kada se najmoćniji ljudi sastanu da bi vijećali o budućnosti svijeta, moraju računati s protestima. Satjerivanje demonstranata iza zaštitnih zidova veoma je problematična mjera. Isto kao i pokušaji da se oni koji protestuju zastraše smiješnim kriminalističkim akcijama. Postavlja se pitanje zašto oni sa vrha ne organizuju jednostavno video-konferencije. To ne košta milione, ne prijeti opasnost od demonstranata. A da zajedno doručkuju, to šefovi država i vlada mogu i privatno.»