{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Zabilježen rekordno pojačan izvoz oružja

F
27.4.2009. u 17:54
0
0
Zabilježen rekordno pojačan izvoz oružja
0
Zabilježen rekordno pojačan izvoz oružja
Izvoz njemačke vojne industrije u zadnjih je pet godina porastao za rekordnih 70 posto te se tako iza SAD-a i Ruske Federacije našla na trećem mjestu svjetskih izvoznika oružja, saopćio je u ponedjeljak Stockholmski institut za mirovna istraživanja (SIPRI), prenose njemački mediji.
Izvoz njemačkog oružja porastao je u evropske zemlje, s udjelom od 57 posto. Na prvom mjestu zemalja uvoznica su Turska i Grčka te Južnoafrička Republika.

Najtraženiji proizvodi njemačke vojne industrije i dalje su tenkovi "leopard" II. te konvencionalne podmornice 124, koje zanimaju Portugal i Južnu Koreju. Ukupna vrijednost njemačkog izvoza oružja SIPRI procjenjuje se na 11,5 milijarda dolara.

Njemačka se tako s 10 posto udjela na svjetskom tržištu izvoznika oružja našla iza SAD-a s 31 posto i Ruske Federacija s 25 posto.

Nagao porast vrijednosti njemačkog izvoza oružja SIPRI povezuje s pojačanim zanimanjem za posebne proizvode, poput podmornica. To Njemačkoj donosi posebne koristi kao jednoj od rijetkih zemalja koje mogu prozvesti tako usavršeno oružje.

Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: