{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za vrijeme demonstracija u Venecueli 28 mrtvih i 365 ranjenih

F
13.3.2014. u 18:30
4
7
Za vrijeme demonstracija u Venecueli 28 mrtvih i 365 ranjenih
4
Za vrijeme demonstracija u Venecueli 28 mrtvih i 365 ranjenih
Foto: AFP
U nasilju na ulicama Venecuele bilo je 28 mrtvih i 365 ranjenih, izjavila je u četvrtak državna tužiteljica Luisa Ortega Diaz u Ženevi, na margini UN-ovog Vijeća za ljudska prava.
" Bilo je ukupno 28 mrtvih otkako su počeli protesti", izjavila je Diaz na konferenciji za štampu koju je organizirala Venecuela o svom napretku ostvarenom u domenu ljudskih prava.

Od 28 mrtvih osoba, jedna je bila tužitelj, a tri su bile pripadnici Nacionalne garde, precizirala je zvaničnica.

Među 365 ranjenih, bilo je 109 zvaničnika Naconalne garde i drugih tijela venecuelanske policije.

Venecuelu od februara potresaju protesti koje su započeli studenti, a zatim su se proširili po cijeloj zemlji zbog inflacije, nestašica, nesigurnosti. Svaki dan se održavaju demonstracije, blokiraju ulice a radikalni demonstranti se sukobljavaju sa snagama reda.

Diaz je u četvrtak kazala u Ženevi da "pravo na demonstracije nije apsolutno" i objasnila da "građani imaju pravo da demonstriraju mirno i bez oružja".

Ona je izjavila da su vlasti obaviještene o nekoliko slučajeva kršenja ljudskih prava i da su 42 istrage u vezi s tim u toku kako bi odgovorni bili kažnjeni.

Predstavnik američkog državnog sekretara za demokraciju, ljudska prava i rad Scott Busby osudio je "samovoljna zatvaranja i pretjeranu upotrebu sile protiv demonstranata i novinara". Zatražio je "iscrpnu istragu" o nasilju i ocijenio da da neka treća strana treba da olakša dijalog između vlade i opozicije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: