Istraga dala prve rezultate
0

Za trovanje 11.000 školaraca u Njemačkoj krive jagode

Klix.ba
Foto: Ilustracija
Foto: Ilustracija
Za trovanje hranom, koje je uzrokovalo dijareju i povraćanje 11.000 učenika u Njemačkoj, su krive jagode. Zamrznute jagode su u petak identifikovane kao najvjerovatniji uzrok masovnog trovanja hranom djece i tinejdžera u skoro 500 škola i vrtića na istoku Njemačke.

Sa Instituta Robert Koch, koji daje savjete njemačkim vlastima u slučaju infektivnih oboljenja, je rečeno da je pronađena jaka i statistički značajna veza između trovanja hranom i konzumiranja proizvoda napravljenih od jedne pošiljke zaleđenih jagoda.

Prema posljednjim podacima, oko 11.200 ljudi je zatražilo pomoć. Većina njih su djeca i tinejdžeri.

"Napravili smo veliki korak u istrazi", rekao je Holger Eichele, glasnogovrnik ministarstva za hranu, poljoprivredu i zaštitu potrošača.

Za većinu žrtava trovanja, simptomi su blago povraćanje i dijareja. Međutim, 32 pacijenta, od kojih većina dolazi iz savezne države Brandenburg, su hospitalizirani. U zajedničkoj izjavi Instituta Robert Koch i vlade je rečeno da je većina osoba zaražena norovirusima.

Iz firma Sodexo, koja je dostavila spomenute jagode školama, je rečeno da će kompenzirati sve osobe koje su se otrovale hranom.