'Za Talibane ima mjesta u afganistanskoj vladi'

F
FENA
17.11.2009. u 20:07
0
0
'Za Talibane ima mjesta u afganistanskoj vladi'
0
'Za Talibane ima mjesta u afganistanskoj vladi'
Šef britanske diplomacije David Miliband izjavio je u Edinburghu da će okončanje rata u Afganistanu podrazumijevati i talibanski zapovjednici budu dio vlade u Kabulu. Miliband je na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a dodao da vojne akcije moraju biti praćene političkim naporima da se ponovno uspostavi vjera Afganistanaca u vlastitu vladu, nagriženu korupcijom.
Britanski ministar vanjskih poslova je, također, ocijenio da većina talibanskih boraca nije posvećena svetom ratu džihadu i "da bi mogla biti ubjeđena da okonča borbe".

Istaknuo je da afganistanski sukob nije "rat bez kraja", kao i da uspjeh ovisi kako od vojne, tako i od političke strategije, javile su agencije.

- Kada opet dođe do reintegracije u Afganistanu i oružane borbe oslabe ili potpuno budu okončane, moraćemo da podržimo predsjednika Hamida Karzaija u pokušaju da dopre do onih visokih talibanskih zapovjednika koje će biti moguće ubjediti da odustanu od Al-Qaide i okrenu se miru, u ustavnim okvirima, naveo je Miliband.

On je dodao da je taj cilj ostvariv, jer "krvni neprijatelji iz razdoblja kada su pripadnici vojske Sovjetskog Saveza ratovali u Afganistanu danas zajedno rade u vladi".

Britanija ima 9.000 vojnika u Afganistanu i njen kontingent je najveći poslije SAD-a, ali je javna podrška učestvovanju u rješavanju konflikta u toj azijskoj zemlji prilično opala zbog velikog broja žrtava.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Komentari (0)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...

Trenutno nema komentara na ovaj članak.
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: