David Miliband
0

'Za Talibane ima mjesta u afganistanskoj vladi'

FENA
Šef britanske diplomacije David Miliband izjavio je u Edinburghu da će okončanje rata u Afganistanu podrazumijevati i talibanski zapovjednici budu dio vlade u Kabulu. Miliband je na sjednici Parlamentarne skupštine NATO-a dodao da vojne akcije moraju biti praćene političkim naporima da se ponovno uspostavi vjera Afganistanaca u vlastitu vladu, nagriženu korupcijom.

Britanski ministar vanjskih poslova je, također, ocijenio da većina talibanskih boraca nije posvećena svetom ratu džihadu i "da bi mogla biti ubjeđena da okonča borbe".

Istaknuo je da afganistanski sukob nije "rat bez kraja", kao i da uspjeh ovisi kako od vojne, tako i od političke strategije, javile su agencije.

  • Kada opet dođe do reintegracije u Afganistanu i oružane borbe oslabe ili potpuno budu okončane, moraćemo da podržimo predsjednika Hamida Karzaija u pokušaju da dopre do onih visokih talibanskih zapovjednika koje će biti moguće ubjediti da odustanu od Al-Qaide i okrenu se miru, u ustavnim okvirima, naveo je Miliband.

On je dodao da je taj cilj ostvariv, jer "krvni neprijatelji iz razdoblja kada su pripadnici vojske Sovjetskog Saveza ratovali u Afganistanu danas zajedno rade u vladi".

Britanija ima 9.000 vojnika u Afganistanu i njen kontingent je najveći poslije SAD-a, ali je javna podrška učestvovanju u rješavanju konflikta u toj azijskoj zemlji prilično opala zbog velikog broja žrtava.