Vitalij Čurkin
0

Za rezoluciju potrebna saglasnost Osetije i Abhazije

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Stalni predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vitalij Čurkin izjavio je u srijedu da je nakon mirovnog plana za Južnu Osetiju potrebno izraditi novi nacrt rezolucije Vijeća sigurnosti UN-a, ali i da je potrebno da se sa šest principa toga plana saglase Gruzini, Abhazi i Osetini.

Kao jedan od najkompliciranijih zadataka u vezi s tim Čurkin u intervjuu "Rosijskoj gazeti" navodi da u rezoluciji treba navesti agresiju Gruzije na Južnu Osetiju, ali je i predvidio da će se zemlje Zapada tome protiviti.

"Mi ćemo, naravno, insistirati da rezolucija sadrži direktno pokazivanje prstom (na Gruziju), ali mogu predvidjeti da će se predstavnik SAD-a i druge zapadne kolege na svaki način odupirati tome", rekao je šef ruske misije pri UN-u.

Pritom je dodao da je razglašavanje i iskrivljivanje sadržaja povjerljivih razgovora Moskve i Washingtona, koje čini SAD, "samo uplašilo Gruzine, što je kompliciralo traženje političkog rješenja".

Na pitanje šta je smetnja da većina članica Vijeća sigurnosti UN-a "zauzme principijelniju poziciju" u odnosu na Južnu Osetiju, Čurkin je rekao da mnoge članice nisu upoznate sa specifičnostima gruzijsko-osetijskog sukoba koji, za razliku od gruzijsko-aphaskog, nije bio na dnevnom redu Vijeća sigurnosti.

Objasniti stalnim predstavnicima "Paname ili Kostarike šta je Kavkaz, šta je Južna Osetija i u kakvoj je ona korelaciji sa Sjevernom Osetijom kao teritorijom Rusije, nije jednostavno" i za to je potrebno vrijeme, rekao je ruski diplomat.

Prema Čurkinovim riječima, kompliciranost sukoba je i u tome što se "na površini" vidi jedno, a ako se udubi u razloge, situacija se pokazuje drugačijom.

Ruski mediji prenijeli su intervju Čurkina američkoj TV mreži CNN u kojoj je rekao da je predsjednik Gruzije Mihail Saakašvili počinio "čudovišne zločine protiv naroda Južne Osetije i protiv čovječnosti, koji mogu biti kvalificirani kao genocid i etničko čišćenje".

"Zato bi najbolje za sve - za njega, njegovu zemlju i međunarodnu zajednicu, bilo bolje da ode sa svog položaja", rekao je Čurkin, a prenio je Itar-Tass, dodajući, međutim, da "samo gruzijski narod treba odlučiti ko će biti njegov predsjednik" i da Rusija ne namjerava određivati ko će vladati Gruzijom.

"Nadamo se da će SAD izvesti odgovarajuće zaključke u političkoj i drugim sferama i prema gospodinu Sakašviliju", rekao je šef ruske misije pri UN-u.