Moamer Gadafi
0

Za rat u Darfuru krive strane zemlje

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Libijski vođa Moamer Gadafi, koji trenutno predsjedava Afričkom unijom, optužio je strane zemlje, uključujući i Izrael, da stoje iza sukoba u sudanskoj pokrajini Darfuru.

Suci Međunarodnoga krivičnog suda (ICC) u Haagu treba da 4. marta objave odluku da li će izdati nalog za hapšenje sudanskog predsjednika Omara Hasana al-Bashira zbog optužbi za genocid u oblasti Darfur, na zapadu Sudana, prenio je Reuters.

Britanska agencija je navela, pozivajući se na diplomatske izvore iz Ujedinjenih nacija, da će nalog za hapšenje biti izdan.

Gadafi je u utorak zatražio od ICC-a da hitno obustavi postupak protiv sudanskog predsjednika.

"Zašto moramo smatrati odgovornim predsjednika Bashira ili sudansku vladu kada su problem Darfura izazvale snage izvana, a i Tel Aviv, naprimjer, stoji iza krize u Darfuru", poručio je Gadafi sa sastanka posvećenog proširenju saradnje između Ujedinjenih nacija i Afričke unije.

"To nije tajna. Našli smo dokaze koji jasno pokazuju da iza problema u Darfuru stoje strane sile koje dodatno raspiruju vatru", izjavio je Gadafi, prenijela je libijska državna agencija Jana.

On je kazao da je otkriveno kako neki od glavnih vođa pobunjenika u Darfuru "imaju urede u Tel Avivu i da se sastaju s izraelskom vojskom", čime se samo doliva ulje na vatru.

Oružana pobuna u Darfuru protiv sudanske vlade počela je 2003. godine. Kartum je mobilizirao arapske milicije da uguše pobunu, ali odbacuje optužbe SAD-a da je to izazvalo genocid.