Svijet
0

Za predsjednika Interpola izabran Kinez Meng Hongwei

FENA
Foto: EPA
Foto: EPA
Za predsjednika Agencija za međunarodnu policijsku saradnju Interpol izabran je Meng Hongwei i to je prvi put da Kinez bude na čelu Interpola.

Hongwei, aktuelni zamjenik kineskog ministra državne sigurnosti će na mjestu šefa Interpola zamijeniti Francuskinju Mireille Ballestrazzi.

Na poziciju prvog čovjeka Interpola, na mandat od četiri godine, izabran je u toku glavne godišnje skupštine koja je održana na indonežanskom otoku Bali u Indoneziji gdje su bili prisutni predstavnici 85 država, članica Interpola.

Ovo imenovanje bi moglo olakšati napore Kine da goni brojne osobe osumnjičene za korupciju i kršenja u ekonomiji, iznude i ucjene u zemlji i inostranstvu.

Od dolaska na vlast krajem 2012. godine, predsjednik Xi Jinping je angažirao antikorupcijsku kampanju za koju neki posmatrači sumnjaju da služili u prikrivenoj čistki unutar Kineske komunističke stranke. Jedna od njenih komponenti je operacija Skynet koja ima za cilj da vrati osumnjičene koji su pobjegli u inostranstvo. Ova kampanja je povećala rezerviranost nekih zemalja optuživši Kinu da djeluje tajno na svom tlu, ili drugim zemljama koje su voljne da deportuju osumnjičene, a što su neke organizacije optužile kao nemogućnost pravičnog suđenja.

"Ovo imenovanje je zabrinjavajuće jer je Kina dugo vremena koristila (...) Interpol za hapšenje disidenata i izbjeglica u inostranstvu", rekao je novinskoj agenciji AFP William Nee, stručnjak za Kinu u Amnesty Internationalu. "Dogodilo se da Kina zloupotrebljava sistem Interpola da goni ujgurske disidente koji, koliko mi znamo, nisu ništa učinili pogrešno prema međunarodnim standardima".

Nakon što je Interpol izabrao Meng Hongweia za predsjednika te organizacije, ruski mediji su saopćili da je za potpredsjednika postavljen kadar ruskog Ministarstva unutarnjih poslova Aleksandar Prokopčuk.

Sa sjedištem u Lyonu, Interpol ima razmjenu informacija i međunarodnu saradnju s policija 190 zemalja članica, naveo je AFP.