Svijet
0

Za povlačenje iz Iraka 40 posto Britanaca

FENA
Ispitivanje javnog mnijenja koje je proveo BBC pokazuje kako više od četrdeset posto Britanaca smatra da bi britanska vojska smjesta trebala napustiti Irak. Rezultati ankete objavljeni su u danu u kojem su se britanske snage povukle iz posljednje baze koju su držale u Basri na jugu Iraka i zauzele položaje na gradskom aerodromu.

Na predsjedničkoj palači u Basri, sada već bivšem glavnom štabu britanskih snaga u Iraku, vihori se iračka zastava.

Britanska vojska se u ponedjeljak povukla iz palače, a kontrolu nad kompleksom, koji je do sada predstavljao pravi magnet za pobunjeničke napade, predala je iračkoj vojsci.

Britanski premijer Gordon Brown odlučno je tvrdio da je u pitanju samo "strateški potez", koji nikako ne znači da Britanci napuštaju Irak, dok u Washingtonu, međutim, neki sumnjaju da su Britanci počeli Amerikance ostavljati na cjedilu u Iraku.

Povlačenje oko pet stotina britanskih vojnika iz predsjedničke palače u Basri proteklo je bez većih problema.

Zapovjednik iračkih snaga u Basri general Mohan Tahir saopćio je da su sada njegovi vojnici preuzeli kontrolu nad palačom. "Iračka vojska je preuzela odgovornost za zaštitu područja unutar i oko palače. Ova područja od sada postaju vojna zona", rekao je on.

Povlačenje britanskih vojnika iz predsjedničke palače u Basri, glavnog štaba britanskih snaga u Iraku, ima veliko simboličko značenje. Ono, naime, označava kraj britanskoga vojnog prisustva u iračkim gradovima, pošto će svi britanski vojnici od sada biti smješteni u zrakoplovnoj bazi u Basri.

To praktično znači da se ukidaju vojni konvoji koji su svakodnevno snabdijevali štab u palači, i pritom manje-više redovno bili izloženi napadima iračkih pobunjenika. Vojni analitičari ocjenjuju da su upravo ti napadi i broj života koji su odnijeli glavni razlozi za odlazak Britanaca iz palače.

Za protekle četiri godine Britanci su iračkim snagama već predali kontrolu nad tri južne iračke provincije, tako da glavnu riječ vode još samo na područje Basre.

Odlazak britanskih snaga iz centra grada pozdravila je većina stanovnika Basre: "Srećan sam što su se britanski vojnici povukli iz centra grada, a bio bih još srećniji kada bi se povukli i iz čitavog Iraka. Neka nas puste da sami upravljamo svojom zemljom. Mi to možemo sami i ne treba nam ničija pomoć. Mi smo Iračani i ovo je naša zemlja, a ne britanska ili američka."

Uprkos povlačenju iz centra Basre, ukupan broj britanskih vojnika u Iraku neće se bitnije promijeniti.

Britanski premijer Gordon Brown ističe da povlačenje nikako ne znači da Britanija ostavlja Irak na cjedilu: "Ovo je organizirani odlazak iz palače u Basri u zrakoplovnu bazu. Mi ćemo ispuniti sve naše obaveze prema iračkom narodu i sve međunarodne obaveze koje smo preuzeli u Ujedinjenim nacijama. U suštini ovaj odlazak znači promjenu naše pozicije - umjesto borbene uloge u četiri provincije sada preuzimamo nadzornu ulogu, što znači da ćemo intervenirati samo pod određenim okolnostima. Cilj ove promjene je da odgovornost za sigurnost predamo iračkim snagama."

Britansko ministarstvo odbrane tvrdi da je odlazak iz Basre izveden nakon detaljnih konsultacija s američkim zvaničnicima i da je to sastavni dio procesa koji uživa podršku koalicijskih snaga.

Ni Pentagon ni Bijela kuća nisu zvanično komentirali britansko povlačenje, ali nezvanično se saznaje da je ovaj potez izazvao napetost u odnosima Londona i Washingtona. Napetost na liniji Washington - London izazvala je i nedavna ocjena umirovljenoga američkog generala Jacka Kinna da Britanci nisu uspjeli primiriti Basru.

Premijer Gordon Brown je, međutim, odlučno poručio da povlačenje iz Basre nije priznavanje poraza. On će odlazak Britanaca iz predsjedničke palače detaljno objasniti početkom oktobra kada ponovo počne raditi britanski parlament.

U međuvremenu, nema sumnje da će premijer biti pod sve većim pritiskom britanske javnosti da kaže kada će britanski vojnici sasvim napustiti Irak.