Financial Times
0

Za pobjedu u Afganistanu potrebno 12-14 godina

FENA
Foto: AP
Foto: AP
Očekuje se da će novi zapovjednik američkih snaga u Afganistanu general David McChristal u svom izvještaju o situaciji u toj zemlji tražiti da se broj koalicijskih vojnika poveća za najmanje deset hiljada vojnika, piše u utorak Financial Times.

List piše da bi takav zahtjev naišao na podršku generala Davida Petraeusa, šefa središnjeg zapovjedništva koje nadgleda Afganistan, i na odobravanje većine stručnjaka koji ističu da je odnos broja vojnika prema stanovništvu suviše nizak da bi zajamčio uspjeh.

Historija borbi protiv pobunjenika pokazuje da je za pobjedu potrebno 12 do 14 godina. Sve to stavlja predsjednika Baracka Obamu u nezgodan položaj, nastavlja Financial Times.

Kako raste broj američkih vojnika u Afganistanu, tako raste i cijena koju Sjedinjene Države moraju platiti. List podsjeća da je prošlog mjeseca poginulo rekordnih 76 koalicijskih vojnika i ističe da bi se taj broj mogao popeti na više od stotinu, što bi moglo izazvati ozbiljne reakcije u SAD-u.

Politički gledano, Barack Obama nema laku izlaznu strategiju. Napusti li Afganistan prije uspostavljanja jedne stabilne vlade koja se može suprotstaviti talibanima, republikanci će ga optužiti da je pobjegao. Ostane li, sve veći broj žrtava učinit će ga nepopularnim među razočaranom liberalnom ljevicom, piše Financial Times.