Silvio Berlusconi
0

Za obnovu kuća na Siciliji treba 4 - 5 mjeseci

FENA
Za obnovu kuća za 520 osoba poslije poplava i odrona blizu Messine na Siciliji trebat će četiri do pet mjeseci, ocijenio je u ponedjeljak šef italijanske vlade Silvio Berlusconi u intervju za državni radio RAI.

Prema posljednjem izvještaju civilne zaštite u Messini, u poplavama i odronima su izgubile život 23 osobe, dok se 35 osoba još uvijek smatra nestalim, prenosi u ponedjeljak AFP.

  • Iskustvo iz Aquile je jedinstevno u svijetu, pa ostavljamo mogućnost predviđanja da bi i ovi kvartovi mogli da budu obnovljeni za četiri do pet mjeseci, objasnio je Berlusconi podsjetivši na brzu obnovu kuća za stotine ugroženih poslije potresa u Aquili, u kojem je bilo 300 mrtvih početkom aprila.

Zgrade koje su se srušile u više mjesta južno od Messine neće biti zamijenjene identičnim zgradama. Vlada je planirala da osobe koji su ostale bez domova smjesti u nove stanove izgrađene po modelu iz Aquile, ali u sigurnijim zonama.

Berlusconi je najavio da će na sljedećem vijeću ministara predložiti izdvajanje jedne milijarde eura za zone s hidrogeološkim rizikom.

Štampa je i u ponedjeljak nastavila da putem reportaža osuđuje anarhičnu urbanizaciju, nedostatak poštivanja građevinskih normi i druge "zloupotrebe" koje su odgovorne za tragediju u Messini.