Suđenje u Sudanu
0

Za nošenje pantalona 40 udaraca bičem?

SRNA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Najmanje jedna žena je pretučena, a više lica je privedeno u protestima na kojima se danas pred sudom u Khartoumu okupilo više od sto ljudi kako bi podržali novinarku kojoj se sudi zbog nošenja pantalona, prema izjavama očevidaca.

Demonstranti su se mirno okupili pred sudom u Kartumu nešto prije početka suđenja, uzvikujući parole "sloboda, sloboda" za sudansku novinarku Lubnu Ahmed al-Hussein.

Pred sudom su raspoređene pojačane snage bezbjednosti, a policija je intervenisala kako bi rastjerala demonstrante i spriječila fotografe da snimaju protest i tom prilikom jedna žena je pretučena, a najmanje dvadeset lica je privedeno.

"Ovaj zakon je loš. Nije u skladu sa našom tradicijom i našim ponašanjem",  izjavio je za AFP  jedan od učesnika protesta, aludirajući na 152 član krivičnog zakona po kome se sudi novinarki.

Član 152 sudanskog  krivičnog zakona iz 1991. godine, a koji je  stupio na snagu dvije godine nakon državnog udara aktuelnog predsjednika Omara el-Bashira, predviđa kaznu od 40 udaraca bičem "svakome ko krši javni moral ili nosi nepristojnu odjeću". 

Lubna Ahmed al-Hussein uhapšena je 3. jula sa još 12 žena, zbog nedostojnog oblačenja, jer su  se u restoranu u Khartoumu pojavile u dugim pantalonama i tunikama.

Dva dana kasnije deset žena je primilo deset udaraca bičem, ali je novinarka uložila žalbu kako bi eliminisala tako grubo tumačenje pravde i najavila  da će, ukoliko bude potrebno,  zatražiti mišljenje i Ustavnog suda.
Suđenje protiv novinarke bilo je prethodno zakazano za 4. avgust, ali je odgođeno.