Hamas
0

"Za nas Abbas više nije Palestinac"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Čelnici palestinske ekstremističke organizacije Hamas rekli su da predsjednika Mahmuda Abbasa više ne smatraju Palestincem jer je odustao od kampanje za utvrđivanje izraelskih ratnih zločina u Gazi.

Prema izvještaju Ujedinjenih nacija, i Hamas i Izraelci su počinili ratne zločine, što obje strane poriču. UN-ovo Vijeće za ljudska prava iz Ženeve odlučio je prošle sedmice odgoditi glasanje o izvještaju na šest mjeseci.

Zvaničnik iz Abbasova Fataha Abdullah Abdullah rekao je u utorak da su "određene prijateljske zemlje" tražile od palestinskih diplomata da odgode glasanje. Ta odluka je izazvala bijes širom palestinskog društva.

Vođa Hamasa Mahmoud Zahar rekao je u Gazi da bi se trebalo "kloniti" i Abbasa i ostalih umiješanih u tu odluku.

"Ne smatramo ih Palestincima ni predstavnicima palestinskog naroda", rekao je Zahar.

Oštar verbalni napad na Abbasa najvjerovatnije će potkopati pokušaje pomirenja između njegovog Fataha, koji upravlja Zapadnom obalom i rivalskog Hamasa, koji kontrolira Pojas Gaze.

Egipatski medijatori pozvali su dvije strane krajem mjeseca u Kairo, na još jedan krug pregovora za koji se vjeruje da bi mogao dovesti do konačnog pomirenja Fataha i Hamasa.

Hamas je protjerao Abbasove snage iz Gaze u junu 2007. Dosad su propali svi napori za pomirenje dviju strana, što dodatno komplicira i mirovne napore s Izraelom.

Sirija je iznenada odgodila planiranu Abbasovu posjetu Damasku, što bi mogla biti prva diplomatska posljedica njegove odluke da odustane od kampanje za otkrivanje ratnih zločina tokom trosedmičnog rata u Gazi koji je okončan krajem januara.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu upozorio je prošle sedmice da bi insistiranje na optužbama za ratne zločine moglo "potkopati" napore za obnavu bliskoistočnih mirovnih pregovora.