Njemačka
0

Za liberale bi glasalo samo tri posto građana

FENA
Philip Ressler
Philip Ressler
Njemački liberali, koalicioni partneri kancelarke Angele Merkel, dobili su novo vodstvo, ali su im, sudeći prema anketama, stari problemi ostali i, kada bi u nedjelju bili izbori za njih bi glasalo samo tri posto Nijemaca, što je rekordno niska popularnost.

Uprkos novom vodstvu s Philipom Resslerom (38) na čelu, liberali, stranka kojoj je svojevremeno pečat dao bivši šef njemačke diplomatije Hans-Dietrich Gensher, a do prošlog vikenda Guido Westerwelle, ne samo da nije popravila svoj imidž, nego je i izgubila jedan procenat u odnosu na prošlu anketu, prenose agencije.

Liberali su, pokazala je u srijedu objavljena anketa Instituta za istraživanje javnog mnijenja Forza, po četvrti put u ovoj godini ''uspjeli'' da padnu na tri posto popularnosti.

Glavni razlog za ovaj pad popularnosti liberala šef Forze Manfred Gilner vidi u promjenama u Ministarstvu privrede - odnosno, u smjeni Reinera Briderlea i dolasku na njegovo mjesto Resslera, u koga Nijemci nemaju povjerenje.

Čak 53 posto Nijemaca nema poverenje u Resslera kao ministra privrede, odnosno smatraju da on nije primjeren za tu poziciju, pokazala je anketa, po kojoj bi za demohrišćane Merkelove glasalo 32 posto birača, procenat više nego prošli put.

Kada je riječ o opozicionim strankama, tu nije bilo nekih promjena - za Socijaldemokratsku partiju bi glasalo 22, a za partiju Zelenih kojoj je od nuklearne katastrofe u Japanu veoma dobro krenulo, rekordnih 26 poto Nijemaca.