Usvojen zakon
11

Za lažne vijesti u Maleziji zatvorska kazna do šest godina

SRNA
Foto: EPA-EFE
Foto: EPA-EFE
Parlament Malezije usvojio je danas novi zakon kojim se zabranjuje emitovanje lažnih vijesti, a kritičari smatraju da će on biti zloupotrijebljen protiv opozicije uoči općih izbora.

Zakon je usvojen sa 123 glasa "za" i 64 "protiv", prenio je AP.

Prvobitno je bilo predloženo da kazna za kršenje novih pravila bude deset godina zatvora i novčano do 128.000 dolara, ali su vlasti pristale da umanje maksimalnu zatvorsku kaznu na šest godina.

Aktivisti za zaštitu ljudskih prava kažu da će novi zakon služiti za gušenje diskusija o finansijskom skandalu u koji je umiješan premijer Nadžib Razak.

Ovom zakonu protivili su se opozicija i grupe za ljudska prava, jer smatraju da će vladajuća elita to iskoristiti kako bi pred predstojeće opće izbore eliminisala neistomišljenike.

Zakon se ne odnosi samo na državljane Malezije, već i na međunarodne medije koji izvještavaju o Maleziji.

Ministrica pravosuđa Malezije Azalina Othma u februaru je izjavila kako je ovaj zakon neophodan, jer lažne vijesti ugrožavaju nacionalnu sigurnost. Analitičari upozoravaju da nije jasno kako će novi zakon biti proveden te da bi on mogao dovesti do zloupotreba, kao i da zakon ne rješava situaciju ukoliko vlada objavljuje "lažne vijesti".

Očekuje se da će opšti izbori biti raspisani u narednih nekoliko dana.