Svijet
0

Za jedinstvenu Islamsku zajednicu za sve muslimane u Srbiji

FENA
Vrhovni Sabor Islamske zajednice Srbije (IZS) objavio je danas Deklaraciju kojom poziva sve muslimane Srbije da se okupe oko zajedničkih ciljeva i interesa sa željom za stvaranje jedinstvene Islamske zajednice.

U Deklaraciji se ističe da je IZS natpolitička, multietnička, vjerska organizacija koja brine o vjeri, moralu i islamskom obrazovanju muslimana bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost.

Pozivajući se na načela Kur'ana prema kojima su svi vjernici jednaki u svojim pravima, u Deklaraciji se kaže da je neprihvatljivo "organiziranje po nacionalnom ključu", već da je nužno organiziranje u okviru države u kojoj se ostvaruju svoja prava.

Ističe se također da je IZS organizaciono nezavisna od islamskih zajednica susjednih država, kao i da u skladu sa Zakonom o crkvama i vjerskim zajednicama "isključuje utjecaj države i političkih institucija na svoje unutrašnje uređenje i organizaciju vjerskog života".

"IZS učestvuje u javnom životu dijeleći odgovornost za društvena zbivanja srazmjerno svojoj snazi, insistirajući na miroljubivoj koegzistenciji u međureligijskim i međunacionalnim odnosima".

Uz isticanje islamskih vrijednosti i neslaganja sa svim oblicima ekstremizma u Deklaraciji se kaže da ISZ kao tradicionalna vjerska zajednica podržava "napore evropskih muslimana u nastojanju da unaprijede dobre odnose, povjerenje i razumijevanje sa svim narodima u zemljama u kojima žive", prenio je Tanjug.