{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za Istočnom Njemačkom žali 17% Nijemaca

F
29.6.2009. u 14:35
0
1
Za Istočnom Njemačkom žali 17% Nijemaca
0
Za Istočnom Njemačkom žali 17% Nijemaca
Oko 17 posto Nijemaca iz bivše Istočne Njemačke žali za Berlinskom zidom i istočnonjemačkim komunističkim režimom, prema rezultatima ankete objavljenim u ponedjeljak.
Anketu je povodom obilježavanja 20 godina od pada Zida ove godine proveo jedan institut iz Leipziga, a rezultati su objavljeni u kultnom časopisu "Super Illu".

Među nezaposlenim ispitanicima "ostalgija" prema istoku, jer ost znači istok na njemačkom, dosegnula je rekord u brojkama: 44 posto nezaposlenih bi željelo povratak komunističkog režima koji je svakom građaninu osiguravao posao i smještaj.

Tri četvrtine Nijemaca iz bivšeg DDR-a (72 posto) izjavilo je da su "sretni što žive u ujedinjenoj Njemačkoj, s tržišnom ekonomijom, uprkos problemima u obnovi istoka".

Više od polovine anketiranih (52 posto) smatra se "građanima drugog reda", dok 41 posto smatra da su tretirani jednako kao i zapadni Nijemci, prenio je AFP.

"Nakon ujedinjenja 1990. godine bivša istok Njemačke je dobio velike javne investicije, ali nikada nije sustigao nivo života na zapadu. Plaće i penzije su manje na istoku gdje je stopa nezaposlenosti prosječno dva puta viša nego na zapadu zemlje.

Nakon pada Berlinskog zida "ostalgija" je bila nepostojeći fenomen. U toku 90-tih nije prestala da raste s porastom ekonomskih i socijalnih problema Nijemaca u bivšem DDR-u. Posljednjih godina "ostalgija" ima tendenciju stagnacije.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: