Velika Britanija
0

Za i protiv eura

FENA
Guardian postavlja pitanje da li je došlo vrijeme da Britanija usvoji euro, što je zahtjev koji se čuje iz određenih političkih krugova. Pobornici eura imaju nekoliko jakih argumenata, ističe list.

Kao prvo, navode da je britanska privreda do te mjere usklađena s privredama zemalja koje čine eurozonu da je Britanija praktično postala predgrađe Frankfurta.

Drugo, aktuelna finansijska kriza je pokazala da su nezavisne valute pogubne po finansijsku stabilnost.

Treće, anglosaksonski model kapitalizma je do te mjere diskreditiran da bi Britanija trebalo što prije da se sakrije u okrilje eurozone.

Euroskeptici odgovaraju da tek treba da se vidi da li će euro preživjeti najdublju ekonomsku krizu koja je zadesila svijet u skoro 80 godina, te da li je u teškim ekonomskim vremenima uopće moguće imati jedinstvenu valutu izvan političke unije.

Međudržavne svađe oko pristupa finansijskoj krizi koje su prethodile prekjučerašnjem usvajanju zajedničkog plana podsjetile su berze da EU nije unitarna država, te da nijedna zajednička valuta nije opstala izvan političke unije.

Svakako da postoje jaki argumenti za ulazak Britanije u eurozonu, ali su slabi argumenti onih koji traže da se to učini upravo sad, baš u trenutku kada će sam opstanak eura biti stavljen na veliku probu, smatra Guardian.