Svijet
0

Za godinu dana ubijeno 5.000 tamilskih pobunjenika

FENA
Vojska Sri Lanke ubila je više od 5.000 pobunjenika Tamilskih tigrova od početka godine, saopćilo je u nedjelju ministarstvo odbrane.

Ministarstvo je saopćilo kako posljednje brojke pokazuju da je 5.036 pobunjenika i 446 vojnika poginulo u borbama u periodu od početka januara zaključno s petkom navečer.

Pobunjenici nisu objavili svoje procijene žrtava. Brojke s obje strane ne mogu se nezavisno potvrditi jer je novinarima zabranjeno da izvještavaju iz područja u kojima su linije fronta.

Srilankanski vojnici nastoje od jula prošle godine da unište de facto državu pobunjenika koju održavaju na sjeveru zemlje, s borbama usmjerenim oko Mannara, Jaffne, Weli Oye i Vavuniye.

Vojni zapovjednik, general pukovnik Sarath Fonseka, izjavio je u subotu da su vojne snage zbrisale dvije trećine vojnih kapaciteta Tamilskih tigrova i procijenio je njihovu vojnu snagu na 5.000 boraca, uz oko 200.000 civila prisiljenih da pružaju logističku podršku.

Uprkos vojnim izvještajima o masovnim gubicima pobunjenika, Tamilski tigrovi zadržali su nekoliko aviona, značajne morske snage i bande bombaša samoubica poznate po teškim napadima na sigurnosne, ekonomske i političke mete.

Oslobodilački tigrovi Tamilskog ilama (LTTE), koji vode krvavu borbu od 1972. za nezavisnu državu za etničke Tamile, nisu komentirali vojne navode.