Svijet
0

Za firme iz BiH besplatno učešće na sajmu "Nordijski dani u Hrvatskoj"

FENA
Firme iz cijele BiH imaju mogućnost besplatnog predstavljanja u okviru manifestacije "Nordijski dani u Hrvatskoj 2007." 29. i 30. oktobra u Zagrebu.

Riječ je o najvećem okupljanju nordijskih firmi izvan Skandinavije, a inovacije i dizajn su glavna tema ovogodišnjeg, četvrtog nordijskog sajma u Hrvatskoj.

Način i uvjeti učešća bh. firmi na ovom sajmu prezentirani su danas u Sarajevu potencijalnim izlagačima, u organizaciji Vanjskotrgovinske komore BiH, a u saradnji s Nordijskom privrednom komorom u Hrvatskoj.

Kako je rečeno, "Nordijski dani" su prilika za firme iz cijele jugoistočne Evrope da se informiraju o konceptu skandinavskog dizajna, poznatom po kvaliteti i prepoznatljivom imidžu kojeg nema dovoljno na tržištu regiona.

-Interes nordijskih kompanija za regiju jugoistočne Evrope postoji i spektar zanimanja je vrlo širok od proizvođača kože i kišobrana, do distributera za razna područja - od namještaja do tekstila, kazala je predstavnica Nordijske privredne komore u Hrvatskoj Ivana Boras.

Ona je napomenula da bh. firme na ovom sajmu imaju priliku ostvariti saradnju s nordijskim kompanijama. To je posebno šansa za arhitekte i jedan dio građevinara da prvi put stupe u kontakt s nordijskim kompanijama koje nude svoja inovativna rješenja i proizvode.

Među učesnicima ovogodišnjih "Nordijskih dana" su švedska Ikea, danske tvrtke Fritz Hansen, Claire Group, finski Fiskars, norveški Janusfabrikken i druge kompanije čiji su proizvodi svjetski vrh dizajna i inovacija.

Ovu manifestaciju, poznatu privredncima kao mjesto susreta i novih poslova, organiziraju Nordijska privredna komora i ambasade Danske, Finske i Norveške u Hrvatskoj.