{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za Evropski parlament homoseksualnost nije bolest

F
28.9.2011. u 20:53
0
54
Za Evropski parlament homoseksualnost nije bolest
0
Za Evropski parlament homoseksualnost nije bolest
Evropski parlament je u srijedu pozvao na poštivanje prava lezbijki, homoseksualaca, biseksualaca i transseksualaca i zatražio da Svjetska zdravstvena organizacija "poremećaje seksualnog identiteta" ne smatra "patološkim" poremećajima.
"Parlament traži od Svjetske zdravstevne organizacije da izbriše poremećaje seksualnog identiteta s liste mentalnih poremećaja i poremećaja u ponašanju", navodi se u rezoluciji koja je većinom glasova usvojena u Strasbourgu.

Evroposlanici su osudili činjenicu da se homoseksualnost, biseksualnost i transseksulanost smatraju mentalnim bolestima koje zahtijevaju psihijatrijsko liječenje u nekim zemljama, kao i u zemljama članicama Evropske unije.

Oni su naglasili da bi zemlje Evropske unije trebalo da ponude azil državljanima iz trećih zemalja, koji bježe od progona zasnovanih na njihovoj seksualnoj orijentaciji i pozvali ih da garantiraju slobodu kretanja homoseksualnim parovima i njihovoj porodici, kao i pristup preventivnom liječenju.

Evroposlanici su potaknuli Evropsku komisiju i vlade da štite prava ovih grupacija unutar Unije, u međunarodnim organizacijama i u trećim zemljama.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Strahujete li od terorističkih napada u Evropi?
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: