|

"Za EU će 2010. biti godina Zapadnog Balkana"

"Za EU će 2010. biti godina Zapadnog Balkana"
0
F
FENA
8.12.2009. u 18:30
1
komentara
0

dijeljenja
"Za EU će 2010. biti godina Zapadnog Balkana" Foto: Reuters
Austrijski ministar vanjskih poslova Michael Spindelegger izjavio je u utorak kako predznaci govore da će 2010. za Evropsku uniju biti "godina zapadnog Balkana".
Po završetku dvodnevnog sastanka Vijeća ministara vanjskih poslova EU-a u Bruxellesu, Spindelegger je ocijenio da je okončanjem blokade Prijelaznoga trgovinskog sporazuma sa Srbijom došlo do nove dinamike u procesu približavanja Beograda, a i početak pregovora s Makedonijom nalazi se nadohvat ruke.

Prema njegovim riječima, EU upućuje danas više konkretnih signala ohrabrenja svojim partnerima na zapadnom Balkanu i potvrdila je da Hrvatska može pregovore o pristupanju završiti 2010. ako dalje intenzivira svoje napore u provedbi reformi.

"Predznaci su dobri da će 2010. za EU biti godina zapadnog Balkana. Sa stupanjem na snagu Lisabonskog ugovora i deblokiranjem pregovora s Hrvatskom EU je dobila odriješene ruke i može ponovno približavanje regije staviti na vrh svoje agende", naveo je Spindelegger u saopćenju koje su prenijele agencije.

Hrvatska se, prema njegovim riječima, nalazi na jasnom putu u EU, a i za druge partnere na Balkanu su vrata otvorena za daljnje korake približavanja.

Spindelegger očekuje da će i Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju (SSP) sa Srbijom narednih mjeseci konačno od zemalja članice EU-a biti odobren za prihvaćanje.

"Austrija će svoje partnere na Balkanu svakako dalje odlučno podržavati na njihovom putu u Evropu", poručio je on. Politika reformi, kako smatra, time u regiji dobiva novi zamah.

"Zemlje pojedinačno moraju povećati tempo reformi i intenzivno se koncentrirati na sljedeće korake. To vrijedi i za pozitivnu ocjenu saradnje Hrvatske i Srbije s Haškim tribunalom. Zagreb i Beograd moraju dalje da se trude oko intenzivne saradnje s Tribunalom", naglasio je Spindelegger.
Prijavi grešku


Komentari (1)
Da biste mogli pisati komentare molimo da se prijavite ili registrujete...