Svijet
12

Za eksploziju u New Yorku okrivljen Amerikanac rođen u Afganistanu

Klix.ba
(Foto: EPA)
Ahmad Khan Rahami, dvadesetosmogodišnji Amerikanac rođen u Afganistanu, priveden je u ponedjeljak ujutro pod sumnjom da je izazvao seriju eksplozija, od kojih se posljednja desila u subotu navečer u New Yorku, javlja Independent.

Policija je Rahamija pronašla u gradu Lindenu, New Jersey. Prijavio ga je vlasnik bara koji ga je našao kako spava u njegovom objektu, jer je mislio da je skitnica. Prije nego su ga uhapsili, Rahami je pucao i ranio dva policajca, a i sam je upucan nekoliko puta.

Kasno u ponedjeljak, Rahami je optužen za petostruki pokušaj ubistva policajca u toku pucnjave, a kaucija mu je određena na 5,2 miliona američkih dolara. Federalni tužitelji rekli su da još uvijek razmatraju optužnice u vezi s eksplozijama.

Rahamija se sumnjiči da je uzrokovao seriju eksplozija, uključujući onu u New Yorku u kojoj je povrijeđeno 29 ljudi.

Lokalni mediji javili su da je Rahami putovao u Afganistan više puta u posljednjih nekoliko godina, da je pustio bradu i počeo nositi tradicionalnu muslimansku odjeću.

Rahami je 2011. godine otišao u Pakistan, gdje se vjenčao sa Pakistankom, a dvije godine nakon toga u tu zemlju se i preselio na godinu dana zajedno s bratom Mohammadom.

Istražitelji kažu da još uvijek nije utvrđen jasan motiv za izazivanje eksplozija.