Svijet
9

Za djecu u Siriji 2016. bila najgora godina

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
UN-ov fond za djecu (UNICEF) ocijenio je da je 2016. bila najgora godina za djecu u Siriji, od početka građanskog rata 2011. godine.

"Teška kršenja dječijih prava dostigla su svoju kulminaciju", istakli su iz UNICEF-a.

"U dosad najgoroj godini konflikta, ubijanje, sakaćenje i regrutovanje djece dramatično se povećalo", naveli su iz UNICEF-a. Ukupno je službeno dokumentovano više od 2.500 slučajeva direktnog nasilja i ozbiljnih kršenja prava djeteta.

Organizacija navodi da je samo u prošloj godini ubijeno 652 djece, što je povećanje od 20 posto u odnosu na prethodnu godinu. Od ovog broja 255 ubijeno je u školama.

Međutim, ovi podaci su još porazniji imajući u vidu da statistika pokriva samo incidente u kojima se može provjeriti smrt djeteta i okolnosti. Treba pretpostaviti da su ove brojke samo vrh ledenog brijega.

Više od 850 maloljetnika je u prošloj godini regrutovano u naoružane grupe, dvostruko više nego 2015. godine. Djecu i mlade sve više koriste, ne samo u funkciji stražara, nego i u direktnim borbama.

U nekim slučajevima, maloljetnicima je naređivano da vrše pogubljenja, te da izvode bombaške napade, ali i da rade kao zatvorski čuvari.