SAD pomaže BiH
0

Za borbu protiv trgovine ljudima 850.000 dolara

FENA
Vlada Sjedinjenih Država, putem USAID-a, uložit će u tri godine 850.00 dolara kao pomoć BiH u borbi protiv trgovine ljudima.

Radi se o projektu "Održive intervencije u borbi protiv trgovine ljudima u BiH" (SUSTAIN), koji će implementirati američka humanitarna organizacija Catholic Relief Service (CRS) u saradnji s državnim koordinatorom BiH za borbu protiv trgovine ljudima.

Projekt su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavili državni koordinator Samir Rizvo, ambasador SAD-a u BiH Charles English i direktor CRS-a Jacob Hershman.

Rizvo je naveo da se trgovina ljudima u BiH, kada se tek pojavila, uglavnom odnosila na strane državljanke koje su navođene na seksualne usluge. Takav oblik je gotovo iskorijenjen u BiH, ali je trgovina ljudima sada u našoj zemlji promijenila oblik i uglavnom se trguje ženama iz BiH unutar zemlje. Rizvo je naveo da su zabilježeni i prvi slučajevi prinudnog rada djece.

  • Sve to zahtijeva drugačiji pristup i obuhvatnu akciju u oblasti prevencije, koja mora biti dugoročna i održiva, rekao je Rizvo.

Istaknuo je pomoć koju je vlada SAD-a pružila BiH u borbi protiv trgovine ljudima nizom projekata, a novi projekt trebalo bi da u tri godine pomogne bh. društvu da ostvari održiva rješenja protiv trgovine ljudima u oblasti prevencije i zaštite žrtava.

  • Nadležne institucije BiH i nevladine organizacije dat će punu podršku ovom projektu da bi se ostvariti zacrtani ciljevi, poručio je Rizvo.
  • Sjedinjene Države pridaju veliku pažnju borbi protiv trgovine ljudima i u tu svrhu su na globalnom nivou donirale 100 miliona dolara, kazao je ambasador English. SAD svake godine pravi globalni izvještaj o trgovini ljudima u kojem stavlja zemlje u tri kategorije. BiH je na početku imala najlošiji status, kakav imaju zemlje koje nemaju ni pravna sredstva ni političku volju za borbu protiv trgovine ljudima, ali je vremenom prešla u II kategoriju među zemlje čija nastojanja imaju i slabosti, ali ulažu dodatne napore.

Ambasador English je naglasio da projekt SUSTAIN znači da su Sjedinjene Države spremne partnerstvo s bh. vlastima dići na viši nivo te vjeruje da će se uspostaviti održivi mehanizmi da bi BiH bila što uspješnija u ovoj borbi dok se približava evroatlantskim integracijama.

Direktor CRS-a Hershman iznio je konkretne podatke o projektu, koji će se provoditi u uskoj saradnji s državnim koordinatorom, pedagoškim i socijalnim ustanovama.

Program uključuje obrazovanje o prevenciji trgovine ljudima u 291 srednjoj školi u BiH, pri čemu će se 580 nastavnika i 16 profesora educirati u ovoj oblasti. Trenizi će biti uključeni i u program obuke nastavnika.

Hersham je naveo i da je planirano jačanje kapaciteta vannastavnih ustanova koje rade s djecom, dok će protokolima s centrima za socijalni rad biti reguliran rad sa žrtvama.

Također će biti uspostavljen sistem za praćenje državne strategije za borbu protiv trgovine ljudima.