{{error}}
Korisničko ime ili e-mail
Lozinka
ili
Facebook prijava


Unesite e-mail:


Za borbu protiv trgovine ljudima 850.000 dolara

F
26.1.2009. u 14:49
0
0
Za borbu protiv trgovine ljudima 850.000 dolara
0
Za borbu protiv trgovine ljudima 850.000 dolara
Vlada Sjedinjenih Država, putem USAID-a, uložit će u tri godine 850.00 dolara kao pomoć BiH u borbi protiv trgovine ljudima.
Radi se o projektu "Održive intervencije u borbi protiv trgovine ljudima u BiH" (SUSTAIN), koji će implementirati američka humanitarna organizacija Catholic Relief Service (CRS) u saradnji s državnim koordinatorom BiH za borbu protiv trgovine ljudima.

Projekt su danas na konferenciji za novinare u Sarajevu predstavili državni koordinator Samir Rizvo, ambasador SAD-a u BiH Charles English i direktor CRS-a Jacob Hershman.

Rizvo je naveo da se trgovina ljudima u BiH, kada se tek pojavila, uglavnom odnosila na strane državljanke koje su navođene na seksualne usluge. Takav oblik je gotovo iskorijenjen u BiH, ali je trgovina ljudima sada u našoj zemlji promijenila oblik i uglavnom se trguje ženama iz BiH unutar zemlje. Rizvo je naveo da su zabilježeni i prvi slučajevi prinudnog rada djece.

- Sve to zahtijeva drugačiji pristup i obuhvatnu akciju u oblasti prevencije, koja mora biti dugoročna i održiva, rekao je Rizvo.

Istaknuo je pomoć koju je vlada SAD-a pružila BiH u borbi protiv trgovine ljudima nizom projekata, a novi projekt trebalo bi da u tri godine pomogne bh. društvu da ostvari održiva rješenja protiv trgovine ljudima u oblasti prevencije i zaštite žrtava.

- Nadležne institucije BiH i nevladine organizacije dat će punu podršku ovom projektu da bi se ostvariti zacrtani ciljevi, poručio je Rizvo.

- Sjedinjene Države pridaju veliku pažnju borbi protiv trgovine ljudima i u tu svrhu su na globalnom nivou donirale 100 miliona dolara, kazao je ambasador English. SAD svake godine pravi globalni izvještaj o trgovini ljudima u kojem stavlja zemlje u tri kategorije. BiH je na početku imala najlošiji status, kakav imaju zemlje koje nemaju ni pravna sredstva ni političku volju za borbu protiv trgovine ljudima, ali je vremenom prešla u II kategoriju među zemlje čija nastojanja imaju i slabosti, ali ulažu dodatne napore.

Ambasador English je naglasio da projekt SUSTAIN znači da su Sjedinjene Države spremne partnerstvo s bh. vlastima dići na viši nivo te vjeruje da će se uspostaviti održivi mehanizmi da bi BiH bila što uspješnija u ovoj borbi dok se približava evroatlantskim integracijama.

Direktor CRS-a Hershman iznio je konkretne podatke o projektu, koji će se provoditi u uskoj saradnji s državnim koordinatorom, pedagoškim i socijalnim ustanovama.

Program uključuje obrazovanje o prevenciji trgovine ljudima u 291 srednjoj školi u BiH, pri čemu će se 580 nastavnika i 16 profesora educirati u ovoj oblasti. Trenizi će biti uključeni i u program obuke nastavnika.

Hersham je naveo i da je planirano jačanje kapaciteta vannastavnih ustanova koje rade s djecom, dok će protokolima s centrima za socijalni rad biti reguliran rad sa žrtvama.

Također će biti uspostavljen sistem za praćenje državne strategije za borbu protiv trgovine ljudima.

Najnovije
Najčitanije
Preporuke
Anketa
Smatrate li da Željko Komšić može osvojiti još jedan mandat u Predsjedništvu BiH?
Komentari (0)
Email adresa: (nije obavezno)

Tekst ispravke: