G-8
0

Za borbu protiv pandemije 60 milijardi dolara

FENA
Britanski premijer Gordon Brown predložio je na samitu osam najrazvijenijih zemalja svijeta (G-8) da "osmorica" izdvoje najmanje 60 milijardi dolara za ostvarenje ranije postavljenih ciljeva u borbi protiv najtežih zaraznih bolesti i ta sredstva upotrijebi u razdoblju 2009.-2011. godine.

Čelnici G-8 su se saglasili i na prošlogodišnjem samitu u Njemačkoj da izdvoje spomenuti iznos novca za borbu protiv najopasnijih zaraznih bolesti, ali do sada u praksi od toga nije učinjeno ništa, navodi se u agencijskim izvještajima iz Japana.

Brownov prijedlog na samitu G-8, koji se održava od 7. do 9. jula na japanskom otoku Hokaido, prihvatio je američki predsjednik George W. Bush.

Francuski ogranak međunarodne organizacije za borbu protiv side - ACT UP - pozvao je predsjednika Nicolasa Sarkozyja da također podrži prijedlog britanskog premijera.

Sjedinjene Države su planirale da samostalno izdvoje 55 milijardi dolara za borbu protiv side i velikih pandemija u periodu od 2009. do 2013. godine, od čega 30 milijardi tokom 2009.-2011. godine.

Brown je na tekućem samitu G-8 precizirao kako bi želio da druge članice "osmorice" izdvoje za borbu protiv pandemija sumu koju su spremne odobriti Sjedinjene Države.

To znači da bi se za te namjene tokom narednih pet godina utrošilo više od 100 milijardi dolara.