Nasilje ne jenjava
0

Za 24 sata u Siriji ubijeno više od 40 ljudi

SRNA
Foto: Arhiv/AFP
Foto: Arhiv/AFP
U protekla 24 sata sirijske snage sigurnosti ubile su više od 40 ljudi, saopštili su aktivisti u vrijeme kada Vijeće sigurnosti UN razmatra nacrt nove evropsko-arapske rezolucije o obustavljanju desetomjesečnog nasilja.

Rusija je saopštila da je novi prijedlog rezolucije neprihvatljiv u sadašnjoj formi, ali da je spremna da radi na njemu.

Moskva i Peking u oktobru prošle godine uložili su veto na tadašnji prijedlog rezolucije Vijeća sigurnosti UN koji su sastavile zapadne zemlje.

Najveći pojedinačni incident desio se tokom sahrane 14 osoba u gradu Homsu, gdje se dogodio najveći napad na vjerskoj osnovi od početka ustanka protiv predsjednika Bashara al Assada.

Petnaest osobapoginulo je u Hami, a 12 u gradu Nova. Aktivisti navode da je desetoro ljudi ubijeno u do sada mirnom gradu Alepu.

Državna agencija SANA prenijela je da su teroristi ubili jednog pripadnika snaga sigurnosti u Homsu, te da je bomba ubila jedno dijete i ranila nekoliko civila i pripadnika snaga reda u Midanu, predgrađu Damaska.

Posmatrači Arapske lige obišli su predgrađe Dumu, gdje su Vladine snage vodile borbe sa pobunjenicima dan ranije.