Svijet
0

Za 10 godina zaplijenjeno 60 tona narkotika između Tadžikistana i Rusije

FENA
U proteklih deset godina tadžikistanske i ruske pogranične službe zaplijenile su više od 60 tona narkotika, od čega je više od pola heroin, a od početka međunarodne vojne intervencije u Afganistanu proizvodnja narkotika u toj zemlji je utrostručena, izjavio je u ponedjeljak predsjednik Tadžikstana Emomali Rahmonov.

Rahmonov je, otvarajući u Dušanbeu međunarodnu konferenciju o borbi protiv trgovine narkoticima u centralnoj i južnoj Aziji, izjednačio problem trgovine drogom s međunarodnim terorizmom.

On je istaknuo da je u proteklih pet godina zbog optužbi za umiješanost u trgovinu drogom uhapšeno oko 800 tadžikistanskih dužnosnika.

Prema njegovim riječima, tadžikistanske snage sigurnosti su u prva tri mjeseca zaplijenile afganistanskog heroina 50 posto više nego prošle godine.

Rahmonov je, prenosi Tanjug, prenio i mišljenje stručnjaka da se u Afganistanu sada manje polja zasijava makom ali da su "žetve bogatije".

Jedna zemlja ne može sama riješiti taj problem, ukazao je tadžikistanski predsjednik, podsjećajući na ideju da se oko Afganistana stvori "sanitarni sigurnosni pojas", koja se, međutim, ne realizuje.

Na trodnevnoj konferenciji u Dušanbeu o jačanju mjera za sprečavanje prelaska tovara droge iz Afganistana, učestvuju predstavnici više od 20 zemalja svijeta, iz centralne Azije, Rusije, SAD-a, Njemačke, Afganistana i Pakistana.