Političke promjene u Japanu
0

Yukioa Hatoyame pred pobjedom na izborima

FENA
Foto: AFP/File
Foto: AFP/File
Opoziciona Demokratska partija Japana nalazi se pred pobjedom nad Liberalno-demokratskom strankom premijera Taroa Asoa, koja je, sa samo jednim prekidom od deset mjeseci, na vlasti više od pola stoljeća.

Prema posljednjim anketama demokrati Yukioa Hatoyame će na sutrašnjim izborima osvojiti najmanje 300 od ukupno 480 mjesta u donjem domu japanskog parlamenta. Ovakav razvoj se mogao očekivati pošto se zemlja, i pored prvih nagovještaja privrednog oporavka, suočava s teškim posljedicama ekonomske krize.

Stopa nezaposlenosti je sada najveća u godinama poslije Drugog svjetskog rata i dostigla je 5,7 posto od ukupne radne snage. Japan se suočava s recesijom i deflacijom, što pogađa široke slojeve stanovništva, koji sada očigledno žele da "kazne" dosadašnju vladu.

"Sadašnja vlada je neefikasna. Mi nismo sigurni kakva će biti vlada Demokratske partije, ali mi želimo promjene", prenose lokalni listovi izjave građana uoči sutrašnjih izbora.

Prema najnovijim anketama, sutra se može očekivati i rekordna izlaznost građana - 70 posto od ukupnog broja birača. Takva zainteresiranost se objašnjava nezadovoljstvom građana politikom koju je dosad vodio premijer Aso i njegovi liberali koja je dovela zemlju do povećanja nezaposlenosti i socijalne nesigurnosti, prenio je Tanjug.

Liberali su također dovođeni u vezu i sa nekim finansijskim skandalima, što u Japanu očigledno građani lako ne praštaju.