Svijet
0

YouTube smrtovnica: Prijetnje smrću za protivnika izgradnje džamije

Sarajevo-x.com
Vodeći oponent izgradnje najveće džamije u Evropi britanski vijećnik Alan Craig, dobio je "smrtovnicu" putem video portala YouTube. Jeziva snimka Craiga i slika njegove porodice, uz muzičku podlogu Elvisovog hita, uznemirila je britansku javnost, kao i samog vijećnika.

Britanski vijećnik Alan Craig koji je vodeći oponent izgradnje najveće evropske džamije u istočnom Londonu, primio je neobičnu prijetnju smrću putem YouTube-a, izvjestio je Daily Mail.

Naziv videa je "U spomen vijećnika Alana Craiga", a u njemu su prikazane njegove i porodične slike.

Vijećnik Craig je kontaktirao policiju i obavijestio ih o prijetnjama te zatražio da se video skine sa video portala YouTube.

Iza videa stoji islamistička grupa Tablighi Jamaat koja želi da se velika džamija izgradi blizu mjesta održavanja olimpijskih igara 2012. godine. Iako je FBI okarakterizirao grupu kao "mjesto regrutacije članova Al-Qaide", oni to uporono poriču.

"Tražit ću savjete o tome da li je moja porodica sigurna te trebam li policijsku zaštitu. Prijetiti meni samom je jedno, ali uključivati moju porodicu je nedozvoljivo. Ovaj je video ili šala ili ozbiljna prijetnja", rekao je vijećnik Craig.