Ministar odbrane Izraela
31

Yoav Gallant smatra da je Hamasov cilj iskoristiti ramazan i pretvoriti ga u drugu fazu 7. oktobra

L. S.
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant (Foto: EPA-EFE)
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant (Foto: EPA-EFE)
Izraelski ministar odbrane Yoav Gallant kaže da je Izrael identificirao da Iran, Hezbolah i Hamas imaju za cilj iskoristiti muslimanski sveti mjesec Ramazan i pretvoriti ga u drugu fazu 7. oktobra.

Govoreći tokom procene u Centralnoj komandi IDF-a, Gallant je istaknuo da jeHamasov glavni cilj je da iskoristi ramazan, sa naglaskom na Brdu hrama i Jerusalem i pretvori ga u drugu fazu svog plana koji je počeo 7. oktobra.

"Ne smijemo dati Hamasu ono što nije mogao postići od početka rata i zbližiti borbene frontove", upozorava Gallant.

Jerusalima, 27. februara 2024. (Ariel Hermoni/Ministarstvo odbrane) Ministar odbrane Yoav Gallant kaže da je Izrael identificirao da Iran, Hezbolah i Hamas imaju za cilj iskoristiti muslimanski sveti mjesec Ramazan i pretvoriti ga u "drugu fazu 7. oktobra i zapaliti tlo".

Govoreći tokom procene u Centralnoj komandi IDF-a, Gallant kaže: „Hamasov glavni cilj je da zauzme Ramazan, sa naglaskom na Brdu hrama i Jerusalim, i pretvori ga u drugu fazu svog plana koji je počeo 7. oktobra. Ovo je glavni cilj Hamasa je da ga pojačavaju Iran i Hezbolah.”

“Ne smijemo dati Hamasu ono što nije mogao postići od početka rata i zbližiti borbene frontove”, upozorava Gallant.

Ranije je iz ureda premijera Benjamina Netanyahua nagašeno da će Izrael ograničiti pristup muslimanskim vjernicima džamiji Al-Aqsa tokom nadolazećeg svetog mjeseca ramazana u skladu sa sigurnosnim potrebama.

Al-Aqsa, jedno od najsvetijih mjesta na svijetu za muslimane, nalazi se na vrhu brda u jerusalemskom starom gradu na mjestu na kojem se i Jevreji mole Bogu jer se tamo nalazio hram iz biblijskih vremena.

Pravila o pristupu Al-Aqsi čest su izvor napetosti, posebno tokom praznika uključujući ramazan koji ove godine počinje 11. marta.